Александър Лазаров трябваше да изживее един от най-тежките моменти в

...
Александър Лазаров трябваше да изживее един от най-тежките моменти в
Коментари Харесай

Лазаров направи страхотно завръщане, но силите му стигнаха за един взет сет на Sofia Open

Александър Лазаров трябваше да изживее един от най-тежките моменти в живота си, откакто скъса ахилес през месец май на Чаланджъра в австрийския град Маутхаузен. Както вероятно знаете, то това е най-тежката травма в професионалния спорт и цялата кариера на българина изглеждаше застрашена. Тогава самият Лазаров разгласи завършек на своя сезон, само че той съумя да изненада и самия себе си, демонстрирайки необикновено геройство и мощ на духа, с цел да се завърне в точния момент за тазгодишния Sofia Open.

Tова обаче не бяха просто първи плахи стъпки назад на корта за Алекс, а един извънреден мач, в който международният номер 708 сподели, че въобще не е не запомнил по какъв начин се побеждават най-хубавите състезатели в света и беше напът да повтори достижението си от предходната година, когато надделя на старта Иржи Лехечка, само че силите му не стигнаха, с цел да наделее над руснака Павел Котов (световен номер 80), който се наложи над националния ни играч с крайното 3:6 6:1 6:2. 

По този метод финалистът от Стокхолм си подсигурява 1/8-финален конфликт против четвъртия подложен Себастиан Баез, който има цели 3 извоювани ATP трофея в хода на сегашния сезон, а Алекс Лазаров може да напусне корта с гордо вдигната глава и само задоволство от днешното си показване.

Началото беше взривно за Лазаров, като по нищо не личеше, че е отсъствал от кортовете през последните 6 месеца и сервисите му постоянно надвишаваха скорост от над 200 километра в час. Това позволяваше на българина да печели голям брой бързи точки, а Котов въобще не изглеждаше подготвен за нападателната игра на Лазаров, която беше изпълнена с голям брой завършваши удари. Родният ни представител напълно доминираше напълно в размените от дъното на корта и получаваше постоянно плитки топки, които завършваше с мощния си форхенд.

Всичко това разреши на нашия съотечественик да пробие и скоропостижно да затвърди за преднина от 3:0 в своя изгода. Лазаров по никакъв метод не смъкна извънредно високото си равнище на игра в идващия гейм и осъществя втори следващ брейк, изпълнявайки мълниеносен бекхенд ретур по правата. Българинът продължи да не пропуща нито топка и оставяше съперника си изцяло беззащитен, което го изведе до преднина от 5:0.

Котов въпреки всичко се регистрира със извоюван гейм и то след изпълнен сервис изпод, като това докара до освирквания от страна на публиката. Световният номер 80 като че ли най-сетне се отърси от първичното си безпомощно положение и даже върна единия си от пробивите закъснение, намалявайки своето закъснение до 3:5, само че Лазаров не трепна при втория си опит да затвори частта, печелейки подаването си на нула.

Алекс стартира положително и във втората част, където незабавно се откъсна напред с 0:30, единствено че влезе в поредност от неточности и изкарваше ударите си с все по-голямо разстояние от корта. По-високоранкираният тенисист пък незабавно се възползва от спада на своя противник и първата отмора пристигна при задатък от 3:0 в интерес на Котов.

Българинът надалеч не се беше отказал от преследването на поврат и отрази брейкбол в идващото си подаване, а след това самият той можеше да направи пробив, само че любимецът отреагира с поредност отлични сервиси, с цел да избави началния си удар и оттова насетне не загуби нито гейм повече в сета.

Нашият съотечественик спря пропадането си при започване на третия сет и изигра доста убеден сервис гейм, с който откри резлтата в своя изгода. Националът ни за Купа " Дейвис " сведе до най-малко непредизвиканите си неточности и заплаши ответното подаване на международния номер 80, единствено че руснакът можеше да разчита на началния си удар в решителните моменти и изравни геймовете. Последваха няколко бързи грешки от ракета на Лазаров и Котов проби след впечатляващ форхенд по късия диагонал.

Финалистът от Стокхолм нямаше никакви проблеми да затвърди преимуществото си и скоро ведеше с 3:1. Играта на българина пък се разпадаше от ден на ден и Котов с лекост докара мача до сполучлива за себе си развръзка, реализирайко нов брейк, с цел да постави дефинитивно точка на разногласието в дуела.

 

 

 

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР