Александър Бублик е следващото препятствие пред Григор Димитров в Индиън

...
Александър Бублик е следващото препятствие пред Григор Димитров в Индиън
Коментари Харесай

Бублик, който мрази тениса, но се забавлява на корта


Александър Бублик е идващото затруднение пред Григор Димитров в Индиън Уелс. Роденият в Русия казахстанец е от тенисистите в топ 100, които носят цвят на Тура с ексцентричния си жанр на игра, а конфликтът с първата ни ракета разполага с всичко нужно, с цел да се трансформира в представление.

„Късметлия съм, че си с 10 години по-възрастен от мен“ – това бяха думите, с които Бублик поздрави на мрежата Мъри, откакто го преодоля в предходния кръг от BNP Paribas Open. Някои побързаха да потърсят негативи в репликата, само че той разясни какво е имал поради пред Tennis Channel след дуела:

„Казах го, тъй като е истина. Той е необикновен състезател и е впечатляващ куражът, който демонстрира след толкоз извоювани шампионати и толкоз доста травми. Не мога да схвана това. Но за младите играчи това е източник на ентусиазъм – по този начин виждам нещата.“

Не е първият път, в който Бублик е отдавал заслуженото на съперник на мрежата, без значение дали е победил, или не:

Не се взима на съществено, само че до известна степен това може да се дължи и на разликата в мотивацията и упоритостите му по отношение на други състезатели, преследващи върхове:

„Мразя тениса с цялото си сърце. Ако би трябвало да съм почтен, не виждам нищо положително в това да си тенисист. Играя единствено за парите – в случай че ги нямаше тях, щях да престана мигновено. Не съм спечелил задоволително, другояче към този момент щях да съм се отказал,“ сподели той през 2020 пред L’Equipe.

„Трудно е да си експерт, да играеш всеки ден против нови съперници, даже да те боли всичко. Дори да преминеш през бракоразвод, да се разделиш с приятелката си, би трябвало да играеш и в случай че загубиш, ще те питат за какво се е случило – ненавиждам тази част от тениса.“

И макар тези свои усеща към спорта, той пробва да се забавлява на корта – сервиси изпод, удари сред краката, непредвидени и необикновени отигравания. Бублик е от тенисистите, които носят свежа глътка въздух, когато се уморим да гледаме напрегнати мачове с огромен залог и монотонни разигравания. Не, че има нещо неприятно в тях, само че разнообразието постоянно е скъпо.

И въпреки подготвителният му режим да не е за образец и самият той да дефинира финала си на двойки на Ролан Гарос преди година като „абсолютна случайност“, Бублик не е конкурент, който би трябвало да бъде подценяван. 2022 е най-силната му досега – стартира с дебютната му купа в Монпелие и рекорден ранкинг. Непредсказуемостта му и склонността към опити може и да е нож с две остриета, само че едното е ориентирано към противника. А към нея може да се добави и стабилен сервис – Александър бе водач по записани асове за предходния сезон.

Традиционно това не е най-щастливата конкуренция за него: „Имам ужасни мемоари. Не съм играл на този шампионат от четири години. Счупих си глезена тук през 2018, това беше първата ми сериозна травма. Не можах да взема присъединяване през идващите сезони. Въпреки всичко най-важното е, че съумях да се оправя с компликациите и съм удовлетворен от успеха,“ сподели той на корта след триумфа над Мъри. „Това в действителност е раят на тениса.“

Трудно е да се слагат упования към идния мач с Григор Димитров. Двама тенисисти, които имат превъзходни механически умения и могат да основат шедьовър в Индиън Уелс, в случай че са в въодушевление. Но и също по този начин състезатели, за които постоянството не е даденост, а спадовете в представянето не са необичайност.

Началният час е 03:00 на 16.03, а залогът – четвъртфинал на BNP Paribas Open.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР