Алеко Константинов едва ли някога е предполагал, че сатирата му

...
Алеко Константинов едва ли някога е предполагал, че сатирата му
Коментари Харесай

”Бай Ганьо” на гръцки, а на корицата... Бойко Борисов

Алеко Константинов надали в миналото е предполагал, че сатирата му “Бай Ганьо ” ще доближи до интернационалния пазар. Книжарниците в Гърция се радват на гръцки превод на изданието, дело на Костас Барбутис. Книгата е оповестена от издателство “Одос Панос ”. В това няма нищо кой знае какъв брой особено - българска литература се издава отвън рамките на страната ни от дълго време. Впечатление обаче прави корицата. Защото е с лицето не на кого да е, а на министър председателят Бойко Борисов.
Вместо някоя от познатите ни илюстрации, с които сме привикнали да свързваме изцяло инстинктивно Бай Ганьо, на корицата на “Барба Ганьос” (както е на гръцки) се мъдри карикатурен колаж с лицето на родния министър-председател, застанал пред Народното събрание, пишат от “Площад Славейков”.

Колажът е остарял - изработен е през 2013 година от Иво Ангелов. Но гръцките издатели може би не са били изключително въодушевени от концепцията да платят авторски права за употребяваното от тях изображение. Защото въпреки сборникът на Алеко Константинов да е с изтекли права по Закона за авторските права, илюстрациите към него не са. Затова и аматьорският колаж се е сторил много добра концепция на издателите. Но пък са съумели да си основат различен проблем - този път дипломатически.

Причината - гръцките издатели са решили да илюстрират книга, чийто основен воин е еманация на простащината в България с лицето на българския министър-председател.

Едва ли от издателството са имали желание целеустремено да обидят Борисов. По-скоро става дума за липса на информация и аматьорска работа, пишат още от “Площад Славейков”.

Странно е по какъв начин преводачът, който явно познава България, не е забелязал този гаф.

Костас Барбутис е и преводач, и съставител на не една антология на българската лирика на гръцки. Последната от тях е издадена през февруари предходната година и то от същото издателство.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР