Алберт Попов завърши на престижната, още повече за български състезател,

...
Алберт Попов завърши на престижната, още повече за български състезател,
Коментари Харесай

Попов: Със смесени чувства съм, искахме малко повече

Алберт Попов приключи на влиятелната, още повече за български играч, девета позиция в слалома от алпийските ски в Пекин. 24-годишният софиянец направи доста положителни два манша на пистата " Ледена река " в Янцин и остана единствено на 36 стотни от секундата от място на подиума.

С достижението той записа най-хубавото класиране на български състезател на Зимните игри в китайската столица.

" Със смесени усеща съм. Разбира се, резултатът е страховит, само че искахме малко повече, въпреки всичко сподели, че е максималист Аби пред пратеника на Българска телеграфна агенция. - Можеше да се смъкват по 3-4 десети и в двата манша. Спортната завист в мен се обажда в този момент и в идващите два часа ще ме държи и ще ме е малко гняв. Опитах се да дам всичко от себе си както в първия, по този начин и във втория манш, макар че пистата е равна, много по-лесна.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/Алберт Попов Пекин 2022 Българска телеграфна агенция.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " />

Една концепция съм по-слаб там, само че съумяхме да се настроим. Дори аз самият съумях да си сменя малко техниката, тъй като на тези равни терени би трябвало да седиш доста високо, с цел да не губиш време. Радвам се от достижението, все пак, тъй като на този еднакъв терен се оказа, че мога да бъда наедно бърз с останалите. "

" Запазих си позицията от първия манш. Исках да скоча малко по-напред. Хвърлих се, случват се неточности. Сега ще изкоментираме спускането с Ивайло Борисов. Все отново съм удовлетворен, в топ 10 на Олимпиада съм, тъй че ще се почерпим ", добави той.

Българинът призна, че не е направил най-хубавото начало на втория манш, където е изгубил 4-5 десети от секундата:

" Стартът е много характерен. Имаш тъкмо четири порти, в които би трябвало да събереш оптимално скорост за идващите 30 секунди равно. И в двата манша карах 22-и подред, изискванията и теренът са положителни, само че стават едни следи, в които в тези четири порти, в случай че не успееш да влезеш в тях съвършено и да вземеш максимума, просто последователно губиш по малко.

Доколкото си припомням и усетих на една от тези порти, че външният ми крайник отплесна, което по принцип значи, че не си събрал сила от завоя и излизаш с много по-ниска скорост за равното. "

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/Алберт Попов Пекин 2022 слалом АП.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " />

Той въпреки всичко записа второ най-хубаво достижение за българин в алпийските ски на Зимни игри след двете шести места на Петър Попангелов в слаломите в " Лейк Плесид 1980 " и в " Сараево 1984 ".

" Не знаех това, от вас узнавам. Рекордите се вършат, с цел да бъдат подобрявани, с цел да могат да се вършат нови. Пожелавам се да съм здрав, да не преставам в този дух и считам, че рано или късно и тези резултати ще дойдат ", сподели Попов.

Софиянецът е удовлетворен от цялостното си показване на Олимпиадата, откакто в гигантския слалом записа историческо 17-о място, което е на-добро за българин в дисциплината на Зимни игри.

" За гигантския слалом се показах самоуверено. За опциите ми считам, че надскочих себе си. За слалома - мисля, че бях супер спокоен. Това ми даде убеденост в карането. На места не бях толкоз акуратен и изгубих малко повече, само че изцяло дръзвам да кажа, че съм удовлетворен и с неспокойствие очаквам третите ми Игри ", сподели алпиецът.

Неговият съотборник Камен Златков не приключи, само че и той има мотиви за оптимизъм, като има положителни участия този сезон за Световната купа.

" Много сме амбициозни още от дребни. Винаги е имало големи упования върху нас, считам, че това ни е бутало да вървим напред. Имали сме доста сложни моменти, както аз, по този начин и Камен, само че стискали сме зъби и не сме се отказвали. Може би това ни е докарало дотук.

Може да нямаме международните курорти, както в Австрия или Италия през цялата година, само че все пак пътуваме, надалеч сме от къщи. Това са наши жертви, които вършим, с цел да сме тук, тъй че самоуверено мога да твърда, че с всеобщи старания на целия ни екип сме стигнали дотук ", добави Алберт.

Попов ще направи къса отмора в България, след което започва подготовка за края на сезона.

" Сега първо ми следва отмора. Няма да е доста дълга. Ще се приберем за три дни в България. След това имаме два старта в Гармиш, ще заминем малко по-рано, с цел да се подготвим. Имаме към този момент концепция за една писта в Австрия, тъй като тя ни вдъхва доверие и сполучвам след това на стартовете след тези подготовка да давам максимума от себе си.

След това ще се приберем или ще карам в Кранска гора, към момента не ме го решили. А след това следва Флахау на 9 март вечерен слалом и по-късно погледите ни са към финалите на Световната купа ", изясни той.

Попов не пропусна да изкаже признателност на околните си, на Българската федерация по ски и на почитателите.

" Виждам, че хората ни наблюдават и ни се радват. Не желаех преди тази Олимпиада да давам доста изявленията. Опитах се да се откъсна малко от обществените мрежи. Исках да се фокусиран върху представянията си. Не съм чел доста, само че ще се веселя да обърна задоволително внимание на всички, когато се върна в България, тъй като към този момент напрежението мина и ще се веселя да опиша от първо лице ", съобщи Попов.

" Искам да благодаря на родителите ми, на приятелката ми, на тима ми, тъй като това е моето семейство, на хората от Българска федерация по ски, които са зад нас от значително време и без тяхната помощ това нямаше да бъде допустимо. Искам да благодаря на всички българи, че имат вяра в нас, стават, гледат ни, стискат палци. Това ни кара да даваме най-хубавото от себе си поради тази поддръжка, която получаваме. Уникално! ", сподели още той.
https://www.clubz.bg/uploads/2021/12/Алберт Попов Камен Златков зима 2021 фейсбук.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " /> Камен Златков: Хем съм удовлетворен, хем съм отчаян
И Камен Златков (на фотографията горе вдясно - до Попов) съобщи, че е със смесени усеща след отпадането във втория манш на алпийския слалом на Олимпиадата в Пекин.

Златков направи добър първи манш, в който се подреди 20-и, само че при второто си втурване в долната част от трасето на пистата " Ледена река " в Янцин пропусна врата.

" Хвана ми прът вътрешната ска. Може би постоянно протичаща се неточност в слалома. Аз съм извънредно гневен, въпреки че в този момент малко ми поутихна. Знаех, че се движа добре, усещах се в добра форма. Имах скорост и знаех, че мога да направя доста добър резултат, в случай че сляза до финала. Това просто ме изненада. Беше изцяло ненадейно за мен. Държах относително постоянна линия, само че в такива браншове би трябвало да се рискува. Това беше най-важната част от трасето, в която може да спечелиш или да загубиш.

От една страна доста ме е гняв, че това се случи, само че въпреки това съм удовлетворен, че карането ми е да много положително равнище, което доста ме радва. Единствено може би желая да поработим малко върху стабилността, тъй като това ми се случва малко по-често в сравнение с бих желал. Със смесени усеща съм. Хем съм удовлетворен, хем съм отчаян, тъй като знаех къде мога да стигна ", разяснява Златков след финала пред Българска телеграфна агенция.

Той пропусна гигантския слалом на Игрите, с цел да се концентрира върху слалома, само че не съжалява за решението си.

" Не скърбя за решението да пропусна гигантския слалом. В тази дисциплинираност не се усещам толкоз удобно, колкото в слалома. Нямам нито този опит, нито тази форма. Това решение беше малко рисково, тъй като се подготвях единствено за един старт.

Доволен съм от присъединяване си, само че съм отчаян малко от представянето си, тъй като знаех къде мога да завърша. Можех да си потегли с един много добър резултат, само че подобен е спортът - извънредно рисков. Ако искаш да си измежду най-хубавите, би трябвало да рискуваш оптимално ", съобщи още алпиецът.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР