Алберт Попов написа нова страница в историята не само на

...
Алберт Попов написа нова страница в историята не само на
Коментари Харесай

Алберт Попов пише история! 17-и на олимпийския гигантски слалом

Алберт Попов написа нова страница в историята освен на най-хубав наш настоящ ски-алпиец. И то в по-слабата си, най-малко на доктрина, дисциплинираност гигантския слалом. Българинът се класира 17-и на олимпиадата в Пекин със 7-ото най-хубаво време във втория манш, откакто преди този момент сполучливо преодоля кошмарния за всички участници първи манш.

Преди четири години Попов приключи на 28-о място в гигантския слалом при дебюта си на oлимпийски игри в Пьонгчанг. А през днешния ден в Пекин реализира най-предно класиране на българин в дисциплината.

Влизането в топ 20 е извънредно достижение за България, което нито един наш играч не е реализирал в тази дисциплинираност на сходен състезателен конгрес. Соченият за най-хубав роден скиор Петър Попангелов има във визитката си 21-о място на Игрите в Сараево през 1984 година

Първият манш през днешния ден сутринта стартира в изобилен снеговалеж, непрогледна мъгла и температура към минус 20 градуса. 89 ски-алпийци от над 60 страни се бориха най-много с преспите по изцяло непочистената писта. Десетки, измежду тях и от най-хубавите, отпаднаха от конкуренцията още в първия манш, заровени измежду дълбокия сняг.

За благополучие нашият представител - най-хубавият ни алпиец Алберт Попов, съумя да оцелее в гигантския слалом с гигантските преспи и да пресече финала, откакто започва с 53-и номер. Класира се 27-и измежду приключилите едвам 54 състезатели, което означаваше, че във втория манш Аби имаше шанса да започва четвърти - по противоположния ред на първите 30.



Във второто втурване Алберт показва по какъв начин би трябвало да се премине трасето, макар продължаващия снеговалеж и към момента многото заснежни клопки по него. Така Аби скочи с..... места нагоре, по отношение на първия манш, което малко състезатели съумяха да реализират.

В крайното класиране първото и третото място си резервираха швейцарецът Марко Одермат и французинът Матьо Февр и сграбчиха златото и бронза. Между тях за среброто с превъзходно каране се вклини словенецът Жан Кранец.

Алберт Попов ще взе участие и в слалома на 16 февруари. Като това е и дисциплината, в която той има най-хубави достижения и ще търси по-добро класиране. След като финишира през днешния ден, то разяснява пред Българска национална телевизия, че е направил едвам две тренировки за гигантския слалом, защото е съсредоточил напъните си за слалома. В сряда на старта застава и другият ни представител Камен Златков.

Снимки: БОК
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР