Алберт Попов и Камен Златков не успяха да завършат първия

...
Алберт Попов и Камен Златков не успяха да завършат първия
Коментари Харесай

Нашите и Хиршер отпадат в слалома

Алберт Попов и Камен Златков не съумяха да завършат първия манш на слалома от зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Двамата заплатиха скъпо за опита си да карат с оптимален риск и пропуснаха порти по време на карането. Същата орис имаха и топфаворитът за купата Марсел Хиршер (Австрия). Трасето се оказа непостижима задача за 54 състезатели, а едвам 52 съумяха да го преодолеят.

Най-бърз сутринта бе Хенрик Кристоферсен (Норвегия), само че във втория манш и той отпадна, което остави надпреварата отворено за всевъзможни изненади. Така Андре Мийрер се добра до златото с две постоянни карания и стана вторият олимпийски първенец за Швеция в слалома след именития Ингемар Стенмарк (Лейк Плесид 1980). Той прибави златния орден към този на сънародничката си Фрида Хансдотер при дамите от предходната седмица.

„ Тренирал съм цялостен живот и това е моментът, който осмисли напъните ми – съобщи шведът. – Преди осем години взех бронз във Ванкувър, само че не стопирах да бленувам за златото. “

Още по-изненадващ бе сребърният медалист – Рамон Ценхойзерн (Швейцария), който имаше единствено едно качване на подиум за Световната купа до момента – победа в паралелното съревнование в Стокхолм през януари. Бронзът остана за Михаел Мат (Австрия), който към този момент може да се похвали с олимпийски орден на братята си Марио (шампион в слалома от Ванкувър 2010) и Андреас (сребърен медалист в ски кроса от Сочи 2014).

Мишел Гизин също усили фамилния актив с купа в комбинацията при дамите. Четири години след триумфа на сестра си Доминик в спускането от Сочи 24-годишната швейцарка сподели удивителни умения както в спускането по този начин и в слалома, с цел да победи фаворитката Микаела Шифрин (САЩ). Трета остана друга швейцарка – Уенди Холденер. Любопитно бе, че американката направи много мощно втурване, само че загуби време точно в коронния си слалом.

„ Не знам за какво си мислех, че слалом се кара мъчно – израдва се новата шампионка. – Бях уплашена, тъй като имах много проблеми в тази дисциплинираност през сезона, само че имах вяра, че един ден ще съумя да направя съвършеното съревнование. Този ден се оказа през днешния ден. “

Линдзи Вон предстоящо даде най-хубаво време в спускането, само че опитът й да мине сред коловете приключи бързо и несполучливо. Вон най-накрая разгласи, че идната цел в кариерата й е върхът по победи за Световната купа. В момента тя има 81, а още 5 й трябват с цел да се изравни с Ингемар Стенмарк.

„ Тъжна съм, тъй като завърших с олимпийските игри – призна американката. – Те са най-голямото спортно съревнование, само че тялото ми няма да издържи още четири години. Въпреки това няма да се пенсионирам, до момента в който не удрям върха на Стенмарк. Надявам се да съумея идващия сезон, тъй като ще е мъчно да остана на пистата още две години. Когато стигнеш избран миг и травмите се натрупат, става все по-трудно да си на равнището на най-хубавите. Но този връх ще е мой, колкото и болежка да ми коства. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР