Албанското правителство обяви, че работи по първия си офшорен проект

...
Албанското правителство обяви, че работи по първия си офшорен проект
Коментари Харесай

Албания започва работа по първия си офшорен проект за вятърна енергия

Албанското държавно управление разгласи, че работи по първия си офшорен план за произвеждане на сила от вятъра, заяви осведомителният портал Екзит.

В момента Албания получава множеството от електрическата енергия си от водноелектрически централи, които обаче не се нито ефикасни, нито устойчиви, а в същото време нанасят вреди на околната среда.

Министърът на енергетиката на Албания Белинда Балуку разгласи, че работата по плана за създаване на ветропарка е в ход. Той се осъществя с поддръжката на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), предава Българска телеграфна агенция.

В средата на 2021 година беше разгласен конкурс за построяването на офшорни ветропаркове с обща мощ от 100 мегавата с опция за увеличение на потенциала им до 150 мегавата.

Всеки участник може да кандидатства за план с потенциал сред 10 и 75 мегавата. Одобрените планове ще получат контракти за изкупуване на силата за 15 години при закрепени цени. Договорите би трябвало да бъдат утвърдени до края на юни 2023 година

Според отчет на Международната организация за възобновима сила (IRENA) от 2021 година Албания има капацитет да конфигурира слънчеви и вятърни мощности от до 616 мегавата до 2030 година Общият капацитет на тези източници в страната се прави оценка на 7 гигавата – три пъти повече от актуалното произвеждане на електрическа енергия в Албания.

Балуку заяви още, че през март ще стартира построяването на слънчевия парк Караваста, който би трябвало да бъде приключен за 12 месеца и ще бъде най-големият в Европа. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР