Албанският статистически институт ИНСТАТ отчете положителен естествен прираст през второто

...
Албанският статистически институт ИНСТАТ отчете положителен естествен прираст през второто
Коментари Харесай

Все повече албанци напускат родината си

Албанският статистически институт ИНСТАТ регистрира позитивен натурален приръст през второто тримесечие на 2023 година, заяви Евронюз Албания.

Според последния отчет на ИНСТАТ в интервала април-юни са се родили 5199 деца, което  е с 465 повече от записаните смъртни случаи. Въпреки това броят на ражданията е с 8,2% по-малък от същия интервал на 2022 година

Най-много деца са се родили в област Тирана, чийто център е албанската столица – 1846, а минимум, 84 – в област Гирокастра. Тирана е на челно място и по брой умряли – 1147 души за второто тримесечие, до момента в който минимум умряли е имало в област Кукъс – 97.

Според данни на ИНСТАТ от 1-ви януари 2023 година популацията на Албания е 2 761 785 поданици, което е с 1,1% по-малко спрямо първия ден на 2022 година

Основен демографски проблем за страната остава високото равнище на емиграция.

Като се базира на данни на ИНСТАТ, при започване на юни месец Евронюз Албания заяви, че албанците напущат страната си от ден на ден, а по-голямата част от тях се стремят към определяне в други страни и не се завръщат повече в родината.

Според данните на ИНСТАТ от юни тази година единствено през миналата година албанците, напуснали Албания, с цел да емигрират трайно, са 46 460 на брой. Това бележи повишаване с 10,5% по отношение на 2021 година, когато емигрантите са били 42 хиляди. Данните за 2022 година сочат, че това е и най-високата стойност от 2014 година насам, когато напусналите страната са били 46 525.

На 18 септември следва да стартира преброяването на популацията в страната, което ще продължи шест седмици. Резултатите от него ще покажат какви са потребностите на пазара на труда и какъв брой души почти се чака да живеят в Албания след 10 или двадесет години, осведоми Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР