Албанският премиер Еди Рама заяви в свое обръщение пред Парламентарната

...
Албанският премиер Еди Рама заяви в свое обръщение пред Парламентарната
Коментари Харесай

Еди Рама предизвика скандал в ПАСЕ

Албанският министър председател Еди Рама съобщи в свое послание пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), че обвиняванията на някогашния прокурор на Трибунала в Хага Карла дел Понте за закононарушенията, осъществени от високопоставени членове на Армията з избавление на Косово (АОК), са " подправени вести " , оповестява Albanian Post.

В обръщението си към ПАСЕ Рама разкритикува резолюцията на съдебна експертиза от 2011 година по отношение на противозаконната търговия с органи на хора, отвлечени в Косово , като сподели, че изказванията на Дел Понте за присъединяване на членове на АОК в трафика на органи са учредени на съмнителни източници.

" Това обвиняване нашумя от Европа до Австралия, макар че обвиняванията бяха изрично отречени в Косово. Най-мистериозният въпрос беше какво попречи на могъщия прокурор да продължи да проверява ", сподели министър председателят на Албания.

След вчерашното послание на Рама пред ПАСЕ в Страсбург, което болшинството от депутатите нарекоха шокиращо, председателството на ПАСЕ анулира работната вечеря с Рама , заради, както декларират от ПАСЕ " наглостта и обидите към доста хора ", заяви Македонската осведомителна организация

След обръщението на Рама, председателството на ПАСЕ е уведомило ръководителите на парламентарните групи, че анулира вечерята с албанския министър председател.

В известието се показва, че " след следобедното послание на албанския министър председател Еди Рама, президентството реши да отдръпна поканата към министър-председателя за работна вечеря ".

В Съвета на Европа част от депутатите разясниха, че не си спомнят да е отменяна работна вечеря с почитан чиновник на страна.

След речта му няколко парламентаристи показаха неодобрение от метода, по който Рама се обърна към Асамблеята. Тоест, откакто Еди Рама сложи под въпрос доверието в събранието и неговите членове, парламентаристите обявиха, че сходна тирада не се помни в ПАСЕ.

През месец юни 2020 година, в това число обвинявания в ликвидиране, принудително изгубване на хора, гонене и изтезания . През ноември същата година . Той се яви в Хага непринудено и.

В ареста се намират още Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи . Тачи, водачът на Демократическата партия Весели и ръководителят на парламентарната група на придвижване " Самоопределение " Селими оповестиха, че желаят да се предадат непринудено.

Създадени с поддръжката на Европейски Съюз през 2015 година, Специализираните камари за Косово (KSC) действат според косовското законодателство, само че се намират в Хага, с цел да защитят очевидците от заплашване в общество, където доста някогашни размирен командири към момента преобладават в политиката .

Тачи управлява антисръбските сили по време на войната в Косово в края на 90-те години на предишния век. 52-годишният Тачи, сходно на доста други модерни косовски политици, изигра значима роля в придвижването за опозиция в тогавашната сръбска провинция.

Обвинения за трафик на органи против Освободителната войска на Косово бяха повдигнати от някогашния прокурор в Хага за военни закононарушения Карла дел Понте през 2008 година

Преди по-малко от година министър председателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка , откакто бе свикан от същия съд по съмнение във военни закононарушения .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР