Албанският премиер Еди Рама заяви пред Файненшъл таймс, че НАТО

...
Албанският премиер Еди Рама заяви пред Файненшъл таймс, че НАТО
Коментари Харесай

Рама: Кремъл иска да види малък Донбас в Косово

Албанският министър председател Еди Рама съобщи пред " Файненшъл таймс ", че НАТО би трябвало да възвърне контрола над Северно Косово, призовавайки западните водачи да разрешат " безкрайната полуда сред балканските страни ".

„ НАТО би трябвало да възвърне контрола над Северно Косово или да се изправи пред продължаващо принуждение сред етнически сърби и етнически албанци в района “, сподели албанският министър-председател.

Рама, чиято страна е член на НАТО, приказва след конфликтите в Банска, при които починаха минимум четирима души, единият от които беше косовски служител на реда.

" Косово е фокусна точка. То се трансформира в ничия земя през годините, където всички типове закононарушения се комбинират с възходящ шовинизъм. Границата сред престъпността и политиката е размита. " - уточни Рама.

НАТО разгласи, че ще разположи спомагателните сили, нужни за стабилизиране на обстановката, а Германия и Англия към този момент дадоха обещание стотици бойци в допълнение към съществуващите сили от 4500 бойци, с цел да държат района под надзор.

Рама настоя за " конференция на високо равнище ", която да включва водачите на Франция и Германия и Съединените щати.

„ Това е най-хубавият излаз от тази безкрайна полуда “, сподели Рама.

Целта, добави той, е " цялостно признание на Косово в Европейски Съюз и Организация на обединените нации ".

„ Не е елементарно да се промени ходът на историята, належащо е водачество. Но в случай че Франция и Германия можеха да го създадат след Втората международна война, в случай че Саудитска Арабия и Израел могат да го създадат, тогава знаем, че това може да се случи. " - акцентира албанският министър председател и добави:

„ Нестабилността на Западните Балкани обслужва ползите на Москва. “

Русия от дълго време поддържа Сърбия и не е признала независимостта на Косово. След нахлуването на Русия в Украйна Белград пренебрегва апелите на Запада да наложи наказания на Русия.

" Кремъл също би желал да види дребен Донбас в Косово и да разпалва пламъците на сепаратизма в средата на Европа ", счита Еди Рама.

„ Те (руснаците) го вършат по целия свят, от Африка до Близкия изток, тъй че, несъмнено, ще опитат и в Европа... А Косово е инструмент за руснаците. " - заключава Рама.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР