Албанският премиер Еди Рама заяви, че неотдавнашната кибератака срещу албанските

...
Албанският премиер Еди Рама заяви, че неотдавнашната кибератака срещу албанските
Коментари Харесай

Еди Рама: Албания скъсва дипломатическите отношения с Иран

Албанският министър председател Еди Рама съобщи, че неотдавнашната хакерска атака против албанските институции е пристигнала от Иран и разгласи, че е решил неотложно да прекъсне дипломатическите връзки с Ислямска република Иран, оповестява Kosovo-online.

Решението за спиране на дипломатическите връзки с Иран беше оповестено в публична нота до посолството на Ислямска република Иран, което беше помолено да напусне територията на Република Албания в границите на 24 часа от целия дипломатически и техническо-административен личен състав, в това число защитата.

„ Тази последна мярка, която въобще не е желателна, само че изцяло насилствена, е изцяло пропорционална на сериозността и заплахата от хакерската атака, която заплашваше да сковава публичните услуги, да изтрие системи и да открадне държавни данни, електронни връзки в границите на държавната система и да подхрани несигурността и безпорядък в страната ", сподели още Рама.

Той споделя, че неуспехът на тази солидна офанзива против Албания, с помощта на съпротивата на системите, които са били сложени, и помощта на специфични групи, които се причислиха към Албания „ в тази война ", не е краят на киберзаплахата.

В Албания, по-точно в пристанището на Дуръс, се намира централата на организацията Mujahedin e Kalk (Народни муджахедини на Иран), чиито членове са били изгонени от Иран. Властите в Техеран ги упрекват за гибелта на 12 000 души, починали в акции, проведени от членове на Mujahideen-e-Kalka, откакто бяха изгонени от Иран при започване на 80-те години, първо в съдействие с режима на Саддам Хюсеин, а по-късно американците и сякаш израелците.

Около 3000 членове на тази организация откриха леговище на албанското крайбрежие на Адриатическо море, а в Дуръс сътвориха център за " кибервойна " против Ислямска република Иран.

„ Подробно следствие ни даде неопровержими доказателства, че киберагресията против страната ни е проведена и спонсорирана от Ислямска република Иран, която ангажира четири групи да нападат Албания. Сред тях една от най-известните групи за интернационален кибер тероризъм. Ние информирахме нашите стратегически съдружници, страните сътрудници от НАТО и няколко други другарски страни, с които също споделихме неопровержимите резултати от следствието, което потвърждава източника на експанзията против нашата страна ", сподели Рама.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР