Албанският премиер Еди Рама в интервю за европейската редакция на

...
Албанският премиер Еди Рама в интервю за европейската редакция на
Коментари Харесай

POLITICO: Еди Рама: Едва ли Олаф Шолц ще промени мнението на България за РСМ

Албанският министър председател Еди Рама в изявление за европейската редакция на Politico съобщи, че не чака скоро Албания да стартира договаряния с Европейския съюз и акцентира, че това е по този начин поради България, макар че Албания и Северна Македония са изпълнили всички условия на блока. Министър-председателят осведоми, че патовата обстановка в процеса на интеграция е, тъй като България търси отстъпки от Северна Македония във връзка с езика, идентичността и историята.

„ Още през март 2020 година всички държавни управления на страните-членки на Европейски Съюз се съгласиха да дадат зелена светлина на Албания и Северна Македония за започване на договаряния за участие. Преговорите към момента не са почнали, откакто България настоя, че желае отстъпки от Северна Македония по двустранните разногласия за език, история и еднаквост “.

Въпреки че блокадата на София се отнася единствено за РСМ, Европейски Съюз е предпочел взаимното решение за кандидатурите за участие на Албания и Северна Македония - тъй че Албания е на процедура блокирана, акцентира албанският министър председател. Той споделя, че обстановката в Западните Балкани е сложна и че в разгара на военната рецесия Украйна упорства за статут на кандидатка и припомня, че Скопие е получило статут на претендент през 2005 година, а Албания през 2014 година и че договарянията към момента не са почнали.

Рама не има вяра, че немският канцлер Олаф Шолц ще промени нещо с диалозите си предходната седмица в София.

„ Нямам упования. Мисля, че нищо няма да стане. Албания и Северна Македония няма да стартират публично договаряния за присъединение “, безапелационен е той.

Рама също не има вяра, че сигналите на някои водачи на Европейски Съюз могат да значат нещо, тъй като съгласно него не зависи от тях, а от България.

„ Това е серпантина. Влязоха в серпантина. Много, доста е мъчно да се излезе от тази серпантина “, изясни още албанският министър председател Еди Рама в изявлението за Politico.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР