Албанският премиер Еди Рама тайно е назначил своя бивш говорител

...
Албанският премиер Еди Рама тайно е назначил своя бивш говорител
Коментари Харесай

Албанският премиер назначил свой бивш говорител за шеф на нова държавна информационна агенция

Албанският министър председател Еди Рама скрито е назначил своя някогашен представител Ендри Фуга за началник на новата Агенция за медии и информация (МИА) . Новината оповестиха от Балканската мрежа за проверяваща публицистика (BIRN).

Назначението е от края на септември 2021 година. Самата организация провокира редица рецензии от страна на организациите за отбрана на правата, защото те се притесняват от вероятен държавен напън върху свободата на словото.
" Министерство на пропагандата " Заев, Вучич и Рама подписват шест съглашения по самодейността " Отворени Балкани "
Министър-председателят на РСМ Зоран Заев ще посети през днешния ден и на следващия ден Тирана, дружно със сръбския президент Александър Вучич и албанския преми...
Прочети повече
Критиците към този момент дефинираха МИА като " Министерство на пропагандата ". Изборът на име не е инцидентен, защото Фуга е представител на Рама от преди най-малко 10 години и е от времето, когато Рама към момента е бил кмет на столицата Тирана. Освен това представителят за къс интервал е бил ръководител на Социалистическа партия.

Новата организация ще има за задача да основава печатни и аудиовизуални материали за поощряване на работата на държавното управление и за " наблюдаване на средствата за всеобщи връзки ", за оценка на публичното мнение по отношение на държавното управление и други. Новият шеф на организацията пък ще има " равнището на държавен министър " , гласи решението.

МИА на процедура ще има право да управлява всички държавни връзки , в това число тази на обособени министерства и други държавни организации. Тя ще наема и уволнява чиновници във всяка държавна институция и ще провежда конференции на всеки министър.

Притеснителната картине се добавя от обстоятелството, че МИА ще се обитава не къде да е, а в Конгресния замък, който е и някогашният замък от комунистическата ера в Тирана.
Ответен удар Еди Рама за " Шпигел ": Ние сме афганистанците на Европа
„ Ние сме като афганистанците, само че афганистанците на Европа “. Това съобщи министър председателят на Албания Еди Рама в изявление за " Шпигел ",...
Прочети повече
Във свое писмо шест интернационалните организации за правата приканиха за анулация на организацията , защото съзират опит да се ограничи достъпа на публицистите до обществена информация.

" Журналистите в Албания понастоящем работят в извънредно сложни условия за достъп до информация от държавни източници. Самата власт комуникира с публицисти посредством групи в WhatsApp, вместо да употребява публични информационни канали ", се показва в писмото, като се акцентира, че самостоятелните кореспонденти постоянно са  дискриминирани при търсенето на информация или коментар от министрите. 

Самият министър председател Рама отхвърли всички обвинявания, наричайки ги " подправени паники ".

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР