Албанският премиер Еди Рама каза, че не очаква срещата на

...
Албанският премиер Еди Рама каза, че не очаква срещата на
Коментари Харесай

Премиерът на Албания: Не очакваме преговори за членство в ЕС, виновна е България

Албанският министър председател Еди Рама сподели, че не чака срещата на върха на Европейски Съюз идната седмица да проправи пътя на страната му да стартира договаряния за участие и да трансферира виновността върху България.

Всички държавни управления на Европейски Съюз през март 2020 година се съгласиха да дадат зелена светлина на Албания и Северна Македония за започване на договаряния за участие. Но договарянията към момента не са почнали, откакто България настоя, че желае отстъпки от Северна Македония по двустранните разногласия за език, история и еднаквост, написа Politico.

Въпреки че блокадата на София се отнася единствено за Северна Македония, Европейски Съюз настоя за взаимно разрешаване на кандидатурата на Албания и Северна Македония за участие - тъй че Албания също е дейно блокирана.

Докато Европейски Съюз упорства Украйна да стане претендент за участие в Европейски Съюз в разгара на войната на срещата на върха идната седмица, Северна Македония получи този статут през 2005 година, а Албания през 2014 година, само че към момента не съумява да стартира договаряния с нито една страна.

Германският канцлер Олаф Шолц посети България предходната седмица в опит да преодолее блокадата на София преди идната среща на върха в Брюксел в четвъртък и петък идната седмица. Но в изявление за Politico Рама даде да се разбере, че е черноглед.

„ Нямам упования. Мисля, че нищо няма да стане. " Албания и Северна Македония няма да стартират публично договаряния, " сподели той.

Попитан дали някой водач на Европейски Съюз е дал сигнал, че договарянията могат да стартират скоро, Рама отговори: „ Какви сигнали могат да дадат? Не става дума за тях. Отново това е България. Всички са съгласни, всички поддържат, всички считат, че това би трябвало да се случи. „ Но те са лимитирани от България “.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР