Aлбанският парламент не успя да избере нов президент, след като

...
Aлбанският парламент не успя да избере нов президент, след като
Коментари Харесай

Политическа криза: Албания не можа да избере нов президент и на третия тур

Aлбанският парламент не съумя да избере нов президент , откакто за третия тур на гласуването не бяха номинирани претенденти, съобщи Асошиейтед прес.
Управляващата лява Албанска социалистическа партия и опозицията не съумяха да реализират компромис за претендент, който да размени президента Илир Мета, а самостоятелен претендент не беше повдигнат.

На първите три тура спечелилият би трябвало да получи най-малко три пети от гласовете, или 84 депутати. Управляващите социалисти, които разполагат със 74 от 140-те места в Народното събрание, до момента нямаха задоволително гласове, с цел да излъчат собствен претендент.

В последните два тура обаче е належащо единствено болшинство от 71 депутати.

Въпреки че при първите три тура в три поредни понеделника не бяха извършени гласувания, правната комисия на Народното събрание съобщи, че публично смята гласуванията за извършени . Следващият опит е плануван за идващия понеделник. Очаква се социалистите да предложат и гласоподават претендент, въпреки че не са споделили кой ще бъде той. Кандидатите се оферират от група от минимум 20 депутати.

Мета, който е на поста от юли 2017 г ., беше член на Социалистическата партия, преди да основе по-малкото си ляво Социалистическо придвижване за интеграция. Като президент той постоянно влизаше в спор с държавното управление и няма неговата поддръжка за втори мандат.

Президентът, който има право на до два петгодишни мандата, има значително церемониална роля и от него се чака да бъде надпартиен. Президентството има известна власт над правосъдната система и въоръжените сили .
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР