Албания се съгласи да приеме два центъра за обработка на

...
Албания се съгласи да приеме два центъра за обработка на
Коментари Харесай

Споразумението за убежище между Албания и Италия поражда опасения за правата на някои, но ЕС вижда възможен модел за бъдещето

Албания се съгласи да одобри два центъра за обработка на мигранти на своя територия, които ще бъдат напълно ръководени от Италия, според договорка, която тревожи доста правозащитници. Европейският съюз обаче вижда съглашението като вероятен предстоящ образец.

Италия от дълго време се оплаква, че не получава задоволително помощ от своите сътрудници в Европейски Съюз при оправянето с мигрантите, идващи на нейните крайбрежия от север Африка. Десният министър председател на Италия Джорджия Мелони желае да покаже, че подхваща дейности, защото идващите скочиха с 55% тази година до близо 160 000 – въпреки и към момента много под равнищата, достигнати по време на рецесията от 2015 година

През януари Италия по-ниско Камарата на Народното събрание утвърди новата договорка с Албания, която не е членка на Европейски Съюз, последвана месец по-късно от Сената.

Също през януари Конституционният съд на Албания отхвърли правно оборване, което можеше блокира договорката. Парламентът на Албания утвърди договорката със 77 гласа против нула в четвъртък, до момента в който 63 депутати бяха маркирани като неприсъстващи, защото опозицията отхвърли да взе участие. Президентът също по този начин ще издаде декрет като последна стъпка от утвърждението.

Ето взор към какво значи всичко това:

КАКВО Е ЗНАЕМО ЗА СДЕЛКАТА?

Съгласно петгодишно съглашение, оповестено през ноември, Албания ще приютява до 36 000 мигранти годишно, до момента в който Рим форсира молбите им за леговище.

Италианският министър-председател Джорджия Мелони вдясно и нейният албански сътрудник, Еди Рама, вляво, се ръкуват след подписването на меморандум за съгласие по отношение на центровете за ръководство на мигранти по време на среща в Рим, Италия, на 6 ноември 2023 година (Roberto Monaldo/LaPresse посредством AP, файл)

Онези, хванати в териториалните води на Италия или от избавителни кораби, ръководени от неправителствени организации, ще запазят правото си според интернационалното право и правото на Европейски Съюз да аплайват за леговище в Италия и молбите им да бъдат обработени там.

Италия се съгласи да одобри назад всички мигранти, чиито молби са били отхвърлени, и те евентуално ще бъдат репатрирани. Децата и бременните дами няма да бъдат обхванати от проекта.

Един от центровете за обработка ще бъде ситуиран в пристанището Shengjin, една от главните туристически зони на Адриатическо море, на към 46 благи южно от Албанската столица, Тирана.

Второто оборудване ще бъде на 12 благи северно на бивше военно летище в Gjader. Италия ще похарчи близо 650 милиона $ за пет години за построяването и употребата на двата центъра под италианска пълномощия. В двете уреди могат да се настанят до 3000 мигранти едновременно. Външната защита ще бъде обезпечена от албанска защита.

Очаква се оборудванията да проработят до пролетта.

КАКВО ПОЛУЧАВА ИТАЛИЯ?

Сделката може да помогне за облекчение хронично претъпканост в центровете за първична обработка на молби за леговище в Италия, където стотици хиляди мигранти са арестувани след рисковани морски пътувания през Средиземно море от Либия, Тунис, Турция и други страни.

Италия потърси повече помощ от своите други народи от Европейски Съюз.

Много от мигрантите нямат право на леговище, защото напущат заради беднотия, а не заради гонене или война. Докато чакат дефинитивно решение по молбите си за леговище, мнозина се насочат към Северна Европа, надявайки се да намерят семейство или работа.

КАКВО ИМА ТОВА ЗА АЛБАНИЯ?

Когато беше договорката Мелони сподели, че Албания " се държи по този начин, като че ли е една " от държавите-членки на Европейски Съюз. Албания „ е освен другар на Италия, само че и другар на Европейския съюз “, сподели тя.

Мнозина в Албания гледат на това като на quid pro quo за италианското гостолюбие, когато хиляди албанци бягат от бедността след рухването на комунизма през 1991 година откри леговище в Италия.

Албания, дребна страна от Западните Балкани, не принадлежи към Европейски Съюз, само че се стреми към участие, като стартира договаряния с Брюксел предходната година. Въпреки бедността, тя има история на приемане на бежанци, в това число членове на китайската уйгурска етническа група, афганистанци и дисиденти от Иран, както и взимане на милион етнически албанци от прилежащо Косово по време на война през 1999 година

Но членовете от дясноцентристката съпротива в Албания се опълчиха на договорката от съображения за човешки права. Тридесет депутати от опозицията се обърнаха към Конституционния съд в несполучлив опит да блокират ратификацията.

КАКВИ СА ХУМАНИТАРНИТЕ И ПРАВНИТЕ ПРИТЕСНЕНИЯ?

Експерти по миграцията споделят, че съглашението следва тревожна наклонност в страните от Европейски Съюз гледане оттатък границите на блока за ръководство на миграцията. Дания издигна концепцията за изпращане на търсещи леговище в африкански страни.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на индивида изрази редица опасения, в това число дали мигрантите биха имали достъп до съответна правна помощ.

Европейската комисия, която управлява използването на законите на Европейски Съюз, остави вратата отворена за съглашението, стига то да се ползва единствено за мигранти, хванати в интернационалните води.

Институтът за миграционна политика в Европа споделя, че договорката не разказва какви миграционни процедури ще бъдат следвани, оставяйки отворени въпросите по какъв начин тъкмо ще работи процесът.

Източник: foxnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР