Албания провежда днес парламентарни избори, предаде АП. Вотът ще се

...
Албания провежда днес парламентарни избори, предаде АП. Вотът ще се
Коментари Харесай

Албания провежда ключови парламентарни избори

Албания организира през днешния ден парламентарни избори, съобщи АП. Вотът ще се състои на фона на пандемия, яростното политическо съревнование сред двете най-големи политически партии в страната

Албания, с население от 2,8 милиона души, е член на НАТО от 2009 година и чака с неспокойствие началото на договарянията за пълноправно участие с Европейския съюз по-късно тази година. Гласуването се смята за основен стадий по този път.

Но политическата борба е тежка.

Около 3.6 милиона гласоподаватели са с право на глас , в които се включват доста албански жители, които живеят в други страни. Те ще изберат 140 депутати измежду към 1800 претенденти от 12 политически партии или обединения и самостоятелни претенденти.

В Албания не е позволено предварително или пощенско гласоподаване.
 Албания упрекна Съединени американски щати в интервенция
Албания упрекна Съединени американски щати в интервенция

Вашингрон да не се бърка във вътрешните ни работи, настоя Тирана

В същото време, стотици хиляди няма да могат да упражнят правото си на глас, защото са или ще бъдат сложени под карантина. Не е ясно дали гласоподавателите с COVID-19 ще се осмелят да гласоподават. По закон те са длъжни да останат изолирани у дома, само че изборните комисари няма да тестват гласоподавателите, преди да влязат в изборната секция. Опозицията също се оплака, тъй като албанците, живеещи в прилежаща Гърция и Северна Македония, са на практика изключени от гласоподаване, защото при влизането им в страната ще би трябвало да бъдат сложени под карантина за две седмици.

През последната седмица в Албания се следи забележителен спад на новите поожителни случаи на вируси, макар политическите манифестации в страната. Също по този начин над 380 000 души са били имунизирани и държавното управление се надява да доближи половин милион дози през май, създавайки по-добри условия преди летния туристически сезон.

Действащият министър председател Еди Рама твърди, че неговите социалисти ще завоюват 74-78 места, което разрешава да продължат да ръководят сами. Той споделя, че няма да прави коалиция с други партии, в случай че те не завоюват нужните 71 места и той ще остави тежестта върху другите, като загатва, че ще се отдръпна от управлението на партията. Президентът Илир Мета се трансформира в съперник на държавното управление, обвинявайки Рама, в клептократичен режим.
 Албания със наложителна карантина за идващите от Гърция и Северна Македония
Албания със наложителна карантина за идващите от Гърция и Северна Македония

Българите могат да пътуват през Косово, с цел да избегнат карантината

Наблюдателите на ОССЕ и чиновниците на посолствата на западните страни ще наблюдават деликатно изборния развой.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР