Албания няма да стои пред вратата на Европа и да

...
Албания няма да стои пред вратата на Европа и да
Коментари Харесай

Албания няма да плаче пред вратата на ЕС за приемането си

Албания няма да " стои пред вратата на Европа и да плаче " за отварянето ѝ . Това разгласи албанският министър председател Еди Рама пред " Франс прес ", като акцентира, че страната би трябвало да се концентрира върху личното си бъдеще , до момента в който Брюксел взема решение сложни въпроси по отношение на процеса си по приемане на нови страни в Европейския съюз.

Албания, която има население от 2,8 млн. души, се надяваше да получи зелена светлина за започване на договаряния за влизане в Европейски Съюз през октомври, само че Франция, Дания и Холандия постановиха несъгласие на този ход.
 Брюксел предлага нови правила за разширението на Европейския съюз
Брюксел предлага нови правила за разширението на Европейския съюз

Комисията предлага по-надежден, динамичен, предвидим и политически развой на присъединение към Европейски Съюз

Кандидатурата на прилежаща Северна Македония също беше блокирана поради опозиция основно от Париж.

Предвожданото от Франция " не " възмути мнозина на Балканите и в Европейски Съюз, където множеството страни желаеха да възнаградят двете страни за прокарването на обилни промени.

Брюксел в този момент удвоява напъните да убеди всички страни членки да одобрят началото на договарянията с Албания и Северна Македония по време на среща на водачите на страните членки през май.

Премиерът Рама обаче не чака.

" Не чакам нищо ", настоя Рама, който е художник и някогашен баскетболист.

" Ние би трябвало да създадем нещата, които би трябвало да се създадат ", без значение от решенията в Брюксел, означи той и добави, че страната не може " да продължи да живее с това безпокойствие в очакване на нещо, което отвън нашия надзор ".

" Няма да стоим на вратата на Европа и да плачем ", посочи 55-годишният албански министър председател.

" Не сме на този път, тъй като французите или германците ни молят, а тъй като това е единственият рационален път за бъдещето на нашит деца и за бъдещето на тази страна ", акцентира той.

Рама добави, че личните промени на Европейски Съюз са надалеч от контрола на Тирана, макар че " за нас също е значимо Европа да се промени ".

Европа " страда, не работи както би трябвало, това е явно ", означи още Рама.

За да извърши настояванията на Франция за преправяне на условията за влизане в Европейски Съюз преди отварянето на вратата за нови членове, тази седмица Европейската комисия предложи по-труден и по-политически развой на приемане.

За Тирана главните области, върху които Брюксел подчертава, са напъните ѝ за премахване на корупцията и проведената престъпност, както и за подсилване на върховенството на закона.

Страната организира интензивни промени на правораздаването от 2016 година, като стотици съдии и прокурори бяха тествани за всевъзможни връзки с престъпността или друго неетично държание.

Въпреки че Брюксел приветства този развой, отчетът за напредъка през 2019 година въпреки всичко отбелязва, че " корупцията е публикувана в доста области " в балканската страна. Следващият отчет следва да бъде оповестен в края на месеца.

" Албания направи повече от която и да е друга страна за започване на договаряния ", настоя Рама, който е на власт от 2013 година

Но страната " ще продължи да си прави домашното (защото) ние не го вършим за тях, ние го вършим за себе си ", добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР