Албания има нов президент - бившият началник на генералния щаб

...
Албания има нов президент - бившият началник на генералния щаб
Коментари Харесай

Албания с нов президент: бившият началник на генщаба на армията Байрам Бегай -

Албания има нов президент - някогашният шеф на генералния щаб на албанската войска Байрам Бегай.

55-годишният Бегай постави клетва в неделя на гала в Народното събрание, откакто бе определен със 78 от общо 140 депутатски гласа, и стартира речта си, като приказва за " необратимия европейски път " на Албания, която стартира договарянията за присъединение към Европейски Съюз този месец. Той прикани също по този начин политическите партии в страната да си сътрудничат за нейното бъдеще и за укрепването на върховенството на закона и акцентира: " Аз няма да остана безпристрастен във връзка с който и да било, който слага персоналните си ползи над тези на нашата нация ", пише АП.

Той беше препоръчан за поста от ръководещата Социалистическа партия след неуспех на опитите за намиране на компромисен претендент с опозицията. Повечето опозиционни депутати бойкотираха гласуването, а някои отсъстваха и от церемонията.

Бегай е осмият президент на Албания след рухването на комунизма и третият от редиците на армията. Той пое поста от Илир Мета. Президентският пост в Албания се заема с петгодишен мандат и има най-вече церемониална роля. Президентът е висш главнокомандващ на армията и има известни преимущества в правосъдната власт и въоръжените сили.

Европейски Съюз, Съединени американски щати и други западни страни поздравиха Байрам Бегай за избора му на президентския пост.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР