Ал Капоне се прочува по време на Сухия режим в

...
Ал Капоне се прочува по време на Сухия режим в
Коментари Харесай

Късметлията, който не успя да надхитри съдбата: Животът на Ал Капоне

Ал Капоне се прочува по време на Сухия режим в Съединени американски щати като началник на страховитата " Чикагска тайфа " - проведен незаконен профсъюз, който се занимава с контрабанда, обществени домове и убийства. Капоне е нейният харизматичен началник, безсърдечен и упорит човек, чиято податливост към принуждение се добавя само от алчността му за власт и пари.

Той е роден преди повече от 100 години, на 17 януари 1899 година Но името му остава синоним на гангстерската просвета от 20-те и 30-те години на предишния век. 

Вследствие на дейностите му умират към 33 души, като се счита, че той персонално е наредил клането в деня на Свети Валентин. Той израства по този начин, както е трябвало да живее, като се включва в закононарушения и се изправя против властта.

Алфонс Габриел Капоне е роден на 17 януари 1899 година в Бруклин, Ню Йорк. Родителите му са италиански имигранти от Ангри, малко градче покрай Неапол.  Капоне, едно от осемте деца, навършва пълноправие по време на ерата на възбраната. Изключен от учебно заведение за нанасяне на удари на преподавател, той оказва помощ на по-големия си брат Ралф да ръководи фирмите си за бутилиране на алкохол.

Една от тези банди е мощната Five Points Gang, формирана от италиански имигранти и основана в Долен Манхатън.

Gabby Hartnett and Al Capone
— BaseballHistoryNut (@nut_history)
Именно като член на Five Points Gang Капоне се среща с сътрудника си разбойник Джони Торио, който през 20-те години на ХХ век оказва помощ за построяването на синдиката за проведена престъпност Chicago Outfit. Капоне счита Торио за собствен ментор.

Докато е нает като пазач в нощен клуб от Франки Йейл, различен член на бандата " Файв Пойнтс ", Капоне по нехайство наскърбява жена, до момента в който работи на вратата. Братът на дамата го наръгва три пъти с нож по лявата страна на лицето, като раните довеждат до прозвището " Scarface ", което Капоне ненавижда.
.
На 30 декември 1918 година Капоне се дами за Мей Кофлин. Съобщава се, че три седмици преди сватбата им Мей ражда наследник - Алберт Франсис " Сони " Капоне. Въпреки страховитата известност на Капоне и серийното му женкарство, тя остава предана брачна половинка, даже откакто той е вкаран в пандиза.

След гибелта му тя е смутена и по-късно остава отвън публичното внимание. От време на време обаче пресата я настига и се пробва да снима " госпожа Ал Капоне ". Мей Капоне умира през 1986 година на 89-годишна възраст.

През 1919 година Капоне напуща Ню Йорк и отпътува за Чикаго по покана на Джони Торио. В последна сметка Капоне става дясна ръка на Торио, защото по-възрастният мафиот основава в града империя за контрабанда, която в последна сметка е следена от самия Ал Капоне. На фотографията е Мичиган авеню в Чикаго през 1925 година

Капоне стартира новия си живот в Чикаго като изкупвач в обществен дом, където се заразява със сифилис. Но това е епохата на възбраната и Капоне скоро се свързва с контрабандисти в Канада, които му оказват помощ да внася контрабандно алкохол в Съединени американски щати.

Джони Торио предава контрола над " Чикагската тайфа " на Капоне, откакто оцелява след ликвидиране, при което е прострелян няколко пъти. Капоне употребява повече принуждение, с цел да усили приходите от контрабанда. Когато забогатява, мафиотът се отдава на поръчкови костюми, пури, изискана храна и питиета и женска компания. Междувременно Съединените щати стартират да се огъват под тежестта на Голямата меланхолия.

Five Points Gang - from this gang came some of the most notable gangsters of the depression period including Al Capone, Lucky Luciano, Johnny Torio, Frankie Yale and Jimmy.
— Joseph Lewczak
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР