Аквариумът Стайнхарт в Сан Франциско този месец отбелязва 80 години,

...
Аквариумът Стайнхарт в Сан Франциско този месец отбелязва 80 години,
Коментари Харесай

Матусал е най-старата риба, живееща в плен

Аквариумът " Стайнхарт " в Сан Франциско този месец отбелязва 80 години, откогато един от жителите му - двойнодишащата риба Матусал живее в него, заяви Лайв сайънс.

 
Матусал е дълга 1,2 м. Тя идва в аквариума от Австралия през 1938 година. Тогава към този момент е с размерите на възрастен образец. Затова експертите пресмятат, че е на 85 до 90 години. Това я прави най-възрастната риба, живееща в плен . Възрастта на Матусал , наречена толкоз подходящо на библейския патриарх, живял 969 години, обаче не е най-забележителната ѝ характерност. Тя е представител на един от единствено шестте съществуващи типа двойнодишащи риби от класа Саркоптериги .

 
Тази антична група сладководни риби съществува от към 400 милиона години . Те имат неповторим мехур, който освен управлява способността им да изплуват, само че и действа като първичен бял дроб.
This Octogenarian Is the Oldest Fish in Captivity. And She Likes Belly Rubs.
— Live Science (@LiveScience) Матусал наподобява на войнствено животно, само че в действителност е много любвеобилна и обича да я галят по корема и главата. Според гледача ѝ Ян тя е като " подводно кученце ". 

 
Освен в Австралия двойнодишащи риби живеят и в Африка и Южна Америка , само че са по-различни. Те могат да се заравят в тиня и да оцеляват месеци, откакто езерата им пресъхнат в сухия сезон. Понякога употребяват четирите си перки, с цел да стигнат с " вървене " до различен воден басейн.
 
Австралийските двойнодишащи риби са предпазен тип.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР