Акушерките в България са около 4000, а имаме нужда от

...
Акушерките в България са около 4000, а имаме нужда от
Коментари Харесай

Акушерките в България са около 4000, а имаме нужда от още толкова

Акушерките в България са към 4000, а имаме потребност от още толкоз. Това сподели за Радио " Фокус " Милка Василева, ръководител на Управителния съвет на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

По мотив днешния ден на родилната помощ тя честити празника на всички акушерки и акушер-гинеколози, които поемат в своите ръце с голяма наслада и обич бъдещето на България. " Искам да им пожелая здраве, да бъдат постоянно стимулирани и задоволени от това, което вършат, с цел да имаме едно несъмнено бъдеще за нашата страна. "

Милка Василева с оскърбление показа за част от проблемите в сектора.

" Проблемите, заради които имаме подобен дефицит, са ясни – незадоволително положително финансиране, незадоволително положителни условия на труд, незадоволителни благоприятни условия за професионално израстване. Но несъмнено, това са проблеми, за които ние сигнализираме обществото, и повече от 20 години желаеме да има Стратегия за развиване на здравните грижи, включително, несъмнено, Стратегия за акушерките. Но ние сме уверени, че забравените женски и детски съвещания би трябвало да бъдат възобновени, с цел да могат акушерките да работят това, за което са учили, и да бъдат потребни на българските дами, които имат право на това. ", добави тя.

По мотив желанието на здравното министерство здравната сестра да стане предпазена специалност Милка Василева акцентира, че това не значи, че ще има голям интерес от младежите към тази специалност.

" Професията е извънредно благородна, извънредно сложна, извънредно отнемаща и в това време – с голямо задоволство, когато ти със сърце, душа и познание изпълняваш своята специалност. Аз съм уверена, че когато медиите демонстрират позитивния образ на акушерката, на здравната сестра, на останалите експерти по здравни грижи, а освен проблемите, тогава бихме могли да приказваме и за по-добра мотивация у младежите да се образоват в нашите специалности. ", сподели още тя.

По думите ѝ системата би трябвало да претърпи промени по този начин, че да има повече акушерки, които да имат самостоятелни практики, да бъдат покрай младите девойки, до дамите, които дават скъпи препоръки във връзка с фамилното обмисляне, протичането на естествена бременност и несъмнено, те да бъдат водещи при естественото раждане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР