Акупунктурата е древен лечебен метод, който придобива все по-голяма популярност

...
Акупунктурата е древен лечебен метод, който придобива все по-голяма популярност
Коментари Харесай

Древна китайска лечебна техника добива все по-голяма популярност по света

Акупунктурата е античен лековит способ, който придобива все по-голяма известност по света, след редицата доказателства, че оказва помощ в лекуването на разнообразни болести, с които западната медицина не може да се оправи, споделя bulgarian.cri.cn.

Обучителни курсове и клиники по акупунктура се появяват на всички места по света, в развити страни като Англия и Съединени американски щати, и в разрастващи се като Бразилия и Етиопия.

Над 2000-годишната различна форма на лекуване се е популяризирала надалеч зад рамките на Китай и китайските общности зад граница. През последните години акупунктурата се трансформира в нова част от здравословния метод на живот, привличайки почитатели измежду кралски особи и звезди, да вземем за пример херцогинята на Съсекс Меган Маркъл, филмовата звезда Мат Деймън и певиците Шерил Кроу и Мадона. Тя се употребява освен в лекуването на болежка, гадене и главоболие, само че и в клиниките за естетична медицина за подмладяване на кожата, облекчение на напрежението и битката с непотребните килограми.

Майк Къмингс, шеф на Британското сдружение по акупунктура, сподели пред Чайна дейли, че акупунктурата има неповторимо място в медицинските среди през днешния ден, тъй като някои от изгодите ѝ за човешкото тяло нямат други заместители в здравната процедура. „ Окуражаващо е да се види, че от ден на ден медици одобряват акупунктурата, изключително след все по-големия брой университетски публикации свързани с нея, оповестени в най-хубавите медицински списания и новите открития за клиничния резултат от нея. ", уверен е Къмингс.

Безпрепятствен поток на виталната сила

При лекуването с акупунктура по тялото на пациента се слагат тънки игли. Не се инжектират никакви субстанции, само че все пак въздействайки върху характерни зони, наричани акупунктурни точки, усъвършенства потока на виталната сила, която в Китай назовават Ци. Тя се движи по канали, или меридиани, по които се намират множеството от точките. С други думи слагането на иглите възвръща инфраструктурата на тялото, с цел да подсигурява, че Ци се движи гладко.

Акупунктурата става известна зад рамките на Поднебесната през шести век, когато корейските търговци придвижват знанието в своята страна. След това то доближава до Япония и Виетнам. За първи път в европейската просвета се загатва за акупунктурата от холандския доктор Вилям де Риен, който се сблъсква с нея в Япония, до момента в който работи там за холандска компания през 80-те години на 17 век.

През 19 век се появява неочакван интерес към акупунктурата в Съединени американски щати и Англия с появяването на редица свързани с нея научни публикации в медицински списания. По това време на иглоубождането се гледа повече като на нещо ново, в сравнение с обичайната процедура. През 20-ти век китайските общности в чужбина порастват и акупунктурата се употребява като способ на лекуване най-вече от китайците. Но през 1993 година Обединеното кралство прави промени и британците също стартират да проявят интерес и да търсят експерти по акупунктура. Разпространява се новината, че Луо Динхуей, който лекува с игли в китайския квартал на Лондон, е избавил от екзема доста английски пациенти. Това заболяване провокира сърбеж, зачервяване и напукване на кожата и даже в наши дни западната медицина няма лекуване за него.

Успехите на Луо притеглят вниманието на няколко водещи учени от Националното общество за лекуване на екзема в Обединеното кралство, които организират свои изследвания и най-после удостоверяват постигнатото от китайския доктор. Това се трансформира във водеща вест и тълпи от пациенти чакат на опашка пред кабинета на Луо.

Постепенно във Англия стартират да се откриват нови клиники по акупунктура. В края на 2000 година в английските университети оферират и академична степен по акупунктура.

Уан Тиендзюн, който стартира работа като преподавател в Университета на Източен Лондон през 2007 година в програмата по акупунктура, споделя, че доста от тези стратегии са за приключили висшисти, които са очаровани от обичайна китайска медицина и се стремят към смяна в кариерата. „ Моите студенти са работили в необятен кръг от специалности, да вземем за пример като юристи, счетоводители, офис мениджъри или банкери. ", споделя Уан Тиендзюн, който е приключил акупунктура в Нанкинксия университет по китайска медицина в провинция Дзянсу. Около 90% от неговите студенти не са китайци, а на възраст са сред 30 и 60 години.

Бумът на акупунктурата във Англия се отрази и в цяла Европа, споделя Уан, който постоянно изнася лекции в университети и на конференции по целия свят. В Швейцария акупунктурата е измежду най-често употребяваните способи на различната медицина от 2004 година насам. В Южна Америка тя бе добавена към системата за публично опазване на здравето на Бразилия още през 1988 година

Според оценките на китайското държавно управление, броят на практикуващите акупунктура отвън страната е към 200 000, а над една трета от популацията на света се е лекувало с иглоубождане и други способи на обичайна китайска медицина, която се трансформира и в огромна промишленост. Данните на организацията за пазарни проучвания „ QY Research " демонстрират, че предходната година са били създадени близо 9,7 милиарда игли за акупунктура, което е генерирало доходи от към 92 милиарда щатски $ за производителите.

През 2010 година ЮНЕСКО включи акупунктурата в листата на Световното нематериално културно завещание. На 15 ноември експерти по акупунтура от целия свят ще се съберат в централата на организацията в Париж, с цел да отбележат осмия Световен ден на акупунктурата.

Филип Роуз-Нийл, ръководител на управителния съвет на Британския съвет по акупунктура сподели, че виждат голям капацитет в развиването на акупунктурата и напредъка на медицинските технологии ще помогне за това. Като образец той даде развиването на лазерната акупунктура, която разрешава на обичайни техники да се ползват там, където е невероятно да се доближи с игли. А усъвършенстваните технологии за произвеждане на игли ще създадат практиката по-безопасна и комфортна за пациентите.

Предизвикателствата

Въпреки растящата известност акупунктурата към момента е изправена пред провокации като покритието на наредбите и осигуровките. В 183-те страни и райони, където се практикува, единствено в 29 промишлеността се контролира интензивно, едвам в 18 тя е в обсега на здравната осигуровка, сочат данни на китайското държавно управление.

Тан Шулан, създател на колежа по китайска медицина „ Шулан " в Манчестър, изяснява, че развиването на акупунктурата е лимитирано в страните без публични разпореждания, тъй като няма гаранции за стандартите за лекуване. Ако здравната осигуровка не покрива лекуването с акупунктура, то то е доста скъпо.

Съобщенията за произшествия също вредят на репутацията на промишлеността и възпират доста пациенти.

През 2012 година в изследване, резултатите от което бяха оповестени в интернационално здравно списание, в границите на три години били разпознати 325 пациента, потърпевши вследствие на лекуване с акупунктура от лекари от Националната здравна работа на Обединеното кралство. Пациентите се оплакали от зашеметяване и колапс на белите дробове, някои даже твърдели, че са забравени игли по тялото им.

Друг фактор, който доста понижава броя на клиниките по акупунктура във Англия и Европа, е новият закон, прилаган в Европейския съюз от 2014 година, съгласно който продажбата на китайски билкови медикаменти е нелегално. Приходите на доста от клиниките по акупунктура идват от продажбите на билкови медикаменти и те към този момент не могат да осъществят задоволително облаги, с цел да продължат съществованието си. „ В съпоставяне с едно десетилетие по-рано, броят на клиниките по акупунктура във Англия доста понижа ", изяснява Тан.

„ Онези обаче, които устояха на тестването и оцеляха, потвърдиха своята надеждност и успеваемост. Надяваме се да продължат да работят и да оказват помощ на повече хора. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР