Акумулаторът стартира автомобила като подава ток към стартера за пускане

...
Акумулаторът стартира автомобила като подава ток към стартера за пускане
Коментари Харесай

Видове акумулатори и кой е най-подходящия за вашия автомобил?

Акумулаторът започва автомобила като подава ток към стартера за стартиране на мотора на автомобила. Затова той е значим детайл от устройството на всеки автомобил и би трябвало да е постоянно изправен.

За страдание безконечен батерия няма и колкото и вярно да го експлоатирате идва миг, в който би трябвало да се смени.

Във верига магазини за авточасти и автоаксесоари Avto.BIM.BG ви предлагаме качествени акумулаторни акумулатори на одобрени производители за коли с разнообразни мощности и механически характерности. Можете да закупите и на www.avto.bim.bg. При нас ще получите нужната информация и помощ, при закупуването на нови авточасти и консумативи.

Когато търсите нов батерия ще установите, че на пазара се оферират разнообразни по вид и цена акумулатори. Каква тъкмо да изберете зависи от особеностите на обособените видове и техническите им характерности.

Какво съставлява акумулаторът за кола?

Устройството на акумулаторните акумулатори за кола е еднообразно. Независимо по какъв начин наподобяват външно, те съставляват една кутия с шест кафези, в които са ситуирани електроди с позитивен или негативен заряд. Клетките са запълнени с електролит, който е течен или гел.

В множеството акумулатори като електролит се употребява сярна киселина, а електродите са направени от оловни пластини с разнообразни покрития.

В взаимозависимост от електролита те се разделят на: мокри (с течен електролит), гелови и сухи. Освен това са: оловно-киселинни с антимон, с ниско наличие на антимон, калциеви, хибридни, гелови, AGM, EFB, алкални и така нататък.

Оловно-киселинни акумулатори с антимон

Това е класическият тип батерия, който се е употребявал в предишното. При него оловните пластини се покриват с повече от 5% антимон за предотвратяване на оловните кафези от бързо разрушение. Недостатък е, че антимона форсира кипенето, което оголва електродите и води до разваляне на батерията.

Тези батерии изискват постоянна инспекция на равнището на електролита и доливане на вода. Затова се назовават обслужваеми.

В момента се създават батерии с ниско наличие на антимон. При тях покритието е с не повече от 2 до 4 % антимон. Това лимитира кипенето и обслужването при тях се прави на шест месеца.

Предимствата са в ниската цена, тяхната не сензитивност към електрическите параметри на автомобила и по-малкия саморазряд. Това ги прави подобаващи за множеството бордови мрежи, тъй като падовете на напрежението не им вредят.

Калциеви батерии

Поради ускоряването на кипенето, антимоновото покритие на електродите се заменя с калциево. Тези батерии се отбелязват с Ca/Ca.

Те са необслужваеми и имат по-голям потенциал и пусков ток, само че и по-малък саморазряд по отношение на батериите с ниско наличие на антимон.

Недостатък е по-високата цена, непоносимостта към катурване, бездънен разряд и смяна в напрежението.

След няколко цялостни разряда такава батерия губи до 80% от потенциала си, а един скок в напрежението води до съществени повреди в нея.

Хибридни акумулаторни акумулатори

Те сплотяват преимуществата на акумулаторите с антимон и калций. Положителните електроди са покрити с антимон, а негативните с калций. Маркират се с Ca+ или Sb/Ca.

Необходимо е обслужване на шест месеца, само че са устойчиви на бездънен разряд и презареждане. Понасят по-добре измененията в напрежението и устоят към пет години в употреба.

Гелови батерии

Основната разлика е в електролита, който е под формата на гел. Това предотвартява протичане на батерията и шупване.

Те се саморазреждат доста постепенно, а силата на подавания ток е непрекъсната до цялостното разреждане на батерията. Освен това понасят бездънен разряд, само че не понасят скокове в напрежението и къси съединения, както и напрежение над 13V. Издържат в употреба до 15 години.

Недостатък е и високата цена и нуждата от особено зарядно устройство.

AGM батерии

Те са усъвършенствана версия на геловите и са предопределени за коли с фукция „ Старт-стоп “. Разликата е в слагането на в допълнение абсорбиращо стъклено влакно.

Absorbent Glass Mat, наричани още „ сухи “ са необслужваеми акумулатори. Не са толкоз чувствителни към късо съединяване и цената на напрежението и имат дълъг период на употреба от 10 до 15 години.

Недостатъците са във високата цена, сложното справяне с бездънен разряд и бързо разреждане при събаряне от мрежата.

Автомобили, оборудвани при производството си с такива батерии би трябвало и в следствие да работят с такива.

Акумулатори EFB

Това са усилени акумулатори с течен електролит, който дружно с пластините са сложени в обвивка от микровлакна. Те са направени по специфична технология Enhanced Flooded Battery като пазят повърхностите от формиране на сулфати и късо съединяване.

Подходящи са за коли със система „ Старт-стоп “ с огромно ползване на ток, а също и за употреба в градски условия. Те устоят на дълготрайно прекъсване и тръгване за малко време, да вземем за пример при претрупан трафик и запушване.

Притежават добър потенциал и бързо зареждане, не губят свойства при бездънен разряд и не се нуждаят от обслужване.

Алкални батерии

При този вид автомобилни акумулатори сярната киселина е сменена с главен електролит, по тази причина и се назовават алкални. В взаимозависимост от електродите се разделят на никел-кадмиеви и никел-железни. Електродите при тях са сложени в херметични капсули.

Предимствата са в по-високия потенциал от киселинните, поносимостта към бездънен разряд, постепенно саморазреждане, резистентност на презареждане и отделянето на по-малко нездравословни субстанции.

Недостатък е ниското равнище на напрежение по отношение на останалите, което води до по-големи размери.

Те намират приложение при товарни коли, електрокари, електрически коли и друга специфична техника.

Какъв батерия е подобаващ за даден автомобил зависи от условията на производителя на автомобила, мощността на електрическата система, изискванията на употреба, спомагателното електронно съоръжение, възрастта на транспортното средство и финансовите благоприятни условия.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР