Актьорът Михаил Мутафов е новият почетен гражданин на Варна, решиха

...
Актьорът Михаил Мутафов е новият почетен гражданин на Варна, решиха
Коментари Харесай

Актьорът Михаил Мутафов стана почетен гражданин на Варна

Актьорът Михаил Мутафов е новият почетен жител на Варна, взеха решение с цялостно единодушиe общинските съветници на съвещанието си през днешния ден. Високото звание се присъжда за забележителния му принос към театралното изкуство в града, за високото актьорското майсторство и открояващо се артистично наличие на варненска сцена.

75-годишният артист е звезда на Драматичния спектакъл „ Стоян Бъчваров “ от 1975 година Досега е изиграл над 100 функции от българската и международната драматургия, има и над 40 участия в кинопродукции. Богатата му биография включва и редица награди, измежду които премия „ Варна “, „ Аскеер “, „ Златна роза “, „ Икар “ за чест и достолепие.

Общинските съветници утвърдиха и тазгодишните носители на почетни знаци. С почетен знак „ За заслуги към Варна ” – златен, ще бъде почетен Държавен куклен спектакъл – Варна във връзка със 70-годишнината от основаването му и за заслуги към приобщаването на детската аудитория към театралното изкуство. Същото отличие ще получи  и Регионален ефирен център – Варна за приноса му в популяризирането и документирането на обществено-политическия, спортния и културния живот на Варна и по отношение на 50-годишнината му. Другата утвърдена номинация за златен почетен знак е на Държавната опера-Варна по отношение на 75-годишния й празник, за приноса й в развиването на оперното изкуство на града и за одобряването й като един от водещите оперни театри в България.

Със златни почетни знаци „ За заслуги към Варна “ ще бъдат отличени и две персони. Единият е музикантът Марко Добрев, някогашен шеф на Варненската филхармония, с огромни заслуги към варненската музикална просвета от 70-те години до през днешния ден. Другият е варненският състезателен ръководител Иван Иванов за приноса му към развиването на варненския и националния спорт.

По традиция почетните звания и знаци ще бъдат връчени на тържествена гала в Летния спектакъл на празника на Варна – 15 август.

Началото на традицията за почитане с почетни звания е сложено през юни 1879 г, когато кап. Тугарски, полицеймайстер на Варна, е бил отличен за заслугите му към морския град. Оттогава до през днешния ден близо 170 души са удостоени със званието „ Почетен жител на Варна “. Отличените със званията се вписват в Почетната книга на Общината.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР