Актьорът Александър Филипенко напусна Русия. Това разказа дъщеря му Александра

...
Актьорът Александър Филипенко напусна Русия. Това разказа дъщеря му Александра
Коментари Харесай

Актьорът Александър Филипенко напусна Русия

Актьорът Александър Филипенко напусна Русия. Това описа щерка му Александра в ефира на телевизия " Дожд ".

По-рано Държавният академичен спектакъл " Моссовет ", където работи Филипенко, не възобнови контракта си с него. Организаторите на събития с присъединяване на артиста почнали да анулират негови постановки. Според Александра случилото се е обвързвано с публичната позиция на татко й.

Както отбелязва " Дожд ", през май предходната година, на Деня на Вишиванката (украински празник), Филипенко разгласява фотография, на която седи на маса в украински облекла.

" Татко реши да си вземе бродираната риза и да си спомни прелестните дни, прекарани в Киев, за студиото " Довженко "  и написа няколко благи думи – на първо място на другари в Украйна ", изясни дъщерята на артиста и добави, че той се е преместил да живее във Вилнюс.

Александър Филипенко е национален актьор на Русия, изиграл повече от 100 функции в театъра и киното. Той също завоюва популярност с помощта на солови осъществявания, по време на които чете творби на Гогол, Зошченко, Довлатов, Солженицин, Левитански и доста други създатели.

Филипенко неведнъж се е изказвал сериозно за ръководството на Владимир Путин, обществено е подкрепял съветската съпротива и е приказвал на манифестации и вечери в поддръжка на политическите пандизчии. През 2014 година, дружно с редица други културни дейци, артистът изрази несъгласието си с анексирането на Крим.

След пълномащабно военно навлизане на територията на Украйна, съветските управляващи започнаха акция на репресии, в това число над културни дейци, които се опълчиха на войната. За десетки режисьори, артисти, музиканти и художници стана невероятно да се занимават с професионална активност в Русия и бяха принудени да изоставен страната.

Заради антивоенната им позиция против някои от тях (например водача на рок групата " ДДТ " Юрий Шевчук и артиста Артур Смолянинов) бяха формирани административни каузи за дискредитиране на дейностите на съветската войска.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР