Актуалните през последните няколко дни проверки на състоянието на пътищата

...
Актуалните през последните няколко дни проверки на състоянието на пътищата
Коментари Харесай

Колко гепиха от „Тракия“, „Хемус“, „Марица“ и Северната тангента? Ето нивото на магистралите в сантиметри и милиарди /графики/

Актуалните през последните няколко дни инспекции на положението на пътищата на служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, са систематизирани в отчети с показани по тях резултати (виж графиките).
Проверките обгърнаха четири обекта – Лот 2 и Лот 3 на Автомагистрала „ Тракия “, Автомагистрала „ Хемус “ (в сектора от „ Софийски околовръстен път до пътен възел Яна “), Автомагистрала „ Марица “ и „ Северна скоростна дъга “. Всички те са със приключени действия по тях в интервала сред 2011 и 2016 година, а министър Шишков удостовери за „ Капитал “, че предстоят още такива инспекции с взимане на проби и по строящи се сега пътища.
Новите инспекции министърът счита да направи със скенер, с цел да няма непрекъснато дупчене. „ Не е рационално да разкопаем всички автомагистрали, с цел да създадем инспекции “, заяви той за медиите и посочи, че всички изнесени обстоятелства са правилни.
Според Шишков, на Северната скоростно дъга на сектор от 5 км има 63 кръпки с повърхност 7600 кв.м, а на Автомагистрала „ Хемус “ за 8.5 км кръпките са 235.
Изпитванията и пробите, с взети ядки, са направени от Института по пътища и мостове към АПИ, а констатациите са разказани в подробни протоколи и отчети, които министър Шишков даде, а „ Капитал “ заключи в идващите графики.

Констатациите
# 1 Тракия
Автомагистрала „ Тракия “ беше тествана още предходната година, като отчетът от направените разбори е от октомври 2022. Проверени бяха Лот 2 „ Стара Загора – Нова Загора “ и Лот 3 „ Нова Загора – Ямбол “.
Заключението в предоставения отчет е, че има отклоняване от дебелината на износващия и главен слой и по двата лота, а изпитаната асфалтова примес не дава отговор на условията на Техническата спецификация 2009 на НАПИ (ТС).
Изпълнител на първия сектор от Стара Загора до Нова Загора е обединяване „ Магистрала Трейс “ с съществени участници в него „ Трейс груп холд “, „ Пи Ес Ай “, „ СК-13 пътстрой “, „ Пътно строителство “ и „ Виастройинженеринг “.
Цената за километър строителство по този лот е 4.3 млн. лева с Данък добавена стойност. Стойността на надзора на обекта е 1.3 млн. лева и е сбъднат от „ Пътинвест-инженеринг “.
Третият лот на „ Тракия “ – от Нова Загора до Ямбол, бе открит през втората половина на юли 2012 година от премиера по това време Бойко Борисов и тогавашния министър на районното развиване Лиляна Павлова. Изпълнител по него за 3.7 млн. лева на километър е гръцката „ Актор АСГ “, а надзорът е сбъднат от Обединение „ Т7/СНИК “, с присъединяване на „ Рутекс “. Стойността на строителния контрол е близо 1.1 мл. Лв.
Двата лота са приключени и пуснати в употреба през юни и август 2012.

#2 Хемус
Проверката на Автомагистрала „ Хемус “ завърши през декември 2022 година и обгръща сектора от Софийски околовръстен път до пътен възел Яна.
И тук асфалтовата примес не дава отговор на условията на ТС, като са установени и отклонения при полаганата примес във връзка с „ зърнометричен състав “, т.е. в нея не са вложени задоволително от изискуемите фракции. Липсва още веднъж забележителна част от дебелината на пътната структура.
Изпълнител на строителните действия тук е още веднъж „ Трейс груп холд “ като водещ сътрудник в ДЗЗД „ Хемус А2 “ дружно с „ Конструктор инженеринг “, Хърватия, и „ Семеен кодекс – 13 Пътстрой “, Перник.
Стойността на контракта за СМР е 38.3 млн. лева с Данък добавена стойност и контрол за 181 хиляди лева, а обектът е приключен и пуснат в употреба през 2013 година.

#3 Марица
Проверката на Автомагистрала „ Марица “ е осъществена през февруари 2023 година и по нея към момента няма финален отчет. Тя обгръща еднокилометров сектор от автомагистралата, от който са взети 4 броя ядки от асфалтовата настилка.
Общите изводи от пробите са, че „ дебелината на положените асфалтови пластове е по-малка от плануванаъа по план за всички изпитани сондажи “. По дребна е и общата  ебелина на пътната структура.
Изпълнител на този обект е консорциум „ Кооператива Муратория Чеменсити – Чи Ем Чи Ди “, Равена, с контрол обединяване „ Т7/СНИК “.
Строителните работи са на стойност 133.1 млн. лева и са приключени през октомври 2015 година. Надзорът пък е коствал малко над 565 хиляди лева

#4 Северна скоростна дъга
По инспекцията за Северната скоростна дъга също няма финален отчет, а предварителния обгръща 2 броя ядки от асфалтова настилка и проби от вложените материали.
Дебелината на положените пластове асфалт е по-малка от плануванаъа. Констатирани са обилни разминавания при инвестиции строителен материал, като подозренията са за „ шлака “.
Строителството на 16.5-километровата дъга е финансирано с 220 млн. лева по Оперативна стратегия „ Регионално развиване “ 2007-2013 година
Пусната е в употреба през април 2016 година Изпълнител по плана е консорциум „ ХПВС-ССТ “, в който вземат участие „ Хидрострой “, „ Пътни градежи Велико Търново “, Пътинженерингстрой “, „ Пътстрой Бургас “ и „ Водстрой 98 “. Строителният контрол е сбъднат от обединяване „ СЖС Технос – СЖС България и Испания “ против 882 хиляди лева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР