Актуалните предизвикателства пред сигурността на стария континент и пред дейността

...
Актуалните предизвикателства пред сигурността на стария континент и пред дейността
Коментари Харесай

България: Анексирането на Крим е незаконно


Актуалните провокации пред сигурността на остарелия континент и пред активността на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) бяха разисквани в границите на полемиките по време на годишната среща на Съвета на министрите на ОССЕ в Стокхолм. Делегацията ни бе водена от министъра на външните работи Светлан Стоев, оповестиха от Министерство на външните работи.

Българското изявление сложи акцент върху нуждата от прецизно съблюдаване на съществуващите правила и задължения във всички измерения на сигурността в границите на ОССЕ. Страната ни акцентира значимостта от намиране на устойчиви политически решения на рецесията в Украйна, която има непосредствено отражение върху сигурността в Европа и необятния район на Черно море. България оцени високо на Специалната наблюдателна задача на ОССЕ в Украйна, като съобщи продължение на поддръжката от българска страна.

Приветства поредните старания на Шведското председателство да ангажира ОССЕ с значимите тематики за икономическото овластяване на дамите, изменението на климата и опазването на околната среда. Подчертано бе спазването на правата на индивида и главните свободи като основно изискване за постигането на всеобхватна сигурност. Човешкото измерение е подобаващата рамка и за съответно справяне с нововъзникващите провокации в актуалния цифров свят, открояващ се с възходящи миграционни потоци, дискриминация, закононарушения от ненавист и съмнение. В тази връзка бе изразена угриженост от продължаващите репресии против опозицията в Беларус, сериозните нарушавания на правата на индивида, инструментализирането на мигрантската рецесия за политически цели.

България беше ко-спонсор на две съпътстващи събития – по положението на правата на индивида в Беларус и по Кримската за Украйна. Потвърдена беше българската поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, както и прецизното ни придържане към политиката на непризнаване на противозаконното анексиране на Крим. Изразено беше сериозното ни безпокойствие от провокативните дейности на Русия в Черноморския район и очебийно дейното ни ангажиране с напъните на евроатлантическата общественост за опазване на стабилността в Украйна.




Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР