Актуализацията вече се разпространява към обикновените потребителиWindows 10 May 2020

...
Актуализацията вече се разпространява към обикновените потребителиWindows 10 May 2020
Коментари Харесай

Windows 10 May 2020 Update е тук. Какви са новостите и рисковете?

Актуализацията към този момент се популяризира към елементарните консуматори

Windows 10 May 2020 Update идва с редица нови функционалности за улеснение на потребителите
(снимка: Microsoft)

Microsoft стартира разпространяването на от дълго време предстоящата актуализация Windows 10 May 2020 Update (версия 2004) – най-голямата за тази година – към компютрите на елементарните консуматори по целия свят.

През април Windows 10 May 2020 Update стана налична за участниците в програмата за тестване Windows Insider, а преди две седмици достъп до ъпдейта получиха и клиентите на Microsoft Developer Network. Сега актуализацията се популяризира и за редовите консуматори.

В момента потребителите могат да конфигурират ъпдейта ръчно. За задачата би трябвало да отидат в раздела Update & Security в менюто за настройки (Settings) и да изберат опцията Windows Update, откъдето да предизвикват събаряне и инсталиране на актуализацията.

Windows 10 May 2020 Update е най-голямото възобновяване на функционалностите на операционната система за 2020 година Следващият ъпдейт по 6-месечния цикъл, Windows 10 20H2 (версия 2009), който се чака наесен, ще добави единствено някои усъвършенствания.

Текущата актуализация внася нови функционалности и промени в интерфейса на гласовия асистент Cortana, усъвършенствания в Windows Search, втора версия на подсистемата Linux с цялостна поддръжка на Linux приложения, както и редица по-малки промени в графичния интерфейс, системата за сигурност и други съставни елементи.

Гласовият асистент Cortana е получил обособен прозорец, който може да се реалокира по десктопа и да се обновява от магазина за приложения Microsoft Store Новият дизайн на разговора разрешава елементарно избиране сред гласово и текстово взаимоотношение.

Освен това Windows 10 May 2020 Update извежда игрите на последващо равнище. Вече е налична поддръжка на DirectX 12 Ultimate, усъвършенствана поддръжка на трасирането на лъчи DirectX Raytracing 1.1, DirectX Mesh Shader, WDDM 2.7 (Windows Display Driver Model) за усъвършенствана работа с няколко монитора, конфигурация на хардуерното GPU ускоряване и редица други нови благоприятни условия.



Добавена е и нова функционалност за възобновяване на системата от облака – Cloud Recovery. Ако се случи нещо неправилно, потребителите могат да възстановят системата от копие, съхранявано в облака. Остава като опция и възобновяване по остарелия метод.

Същевременно Microsoft разгласява рекомендации за случаите, в които не би трябвало да се конфигурира новата версия на Windows 10, заради съществуване на проблеми, за отстраняването на които компанията работи сега.
още по тематиката
Така да вземем за пример, Windows 10 May 2020 Update може да попречва свързването през Bluetooth на повече от едно устройства по едно и също време. Това е евентуално сериозен проблем, в случай че потребителят употребява по едно и също време безжични мишка, клавиатура и слушалки. Проблемът се дължи на драйверите Realtek Bluetooth. В момента системата не се популяризира на устройства с такива драйвери.

Установен е също по този начин проблем с аудиодрайверите Conexant и Synaptics, който може да докара даже до появяването на „ наследник екран на гибелта ” след инсталиране на актуализацията. И в двата упоменати случая Microsoft предлага на потребителите да не конфигурират принудително новата версия на Windows 10.

Компанията оповестява и за проблем при монитори с поддръжка на технология VRR (Variable refresh rate, променлива периодичност на възобновяване на изображението), в случай че компютърът употребява интегрирана графика на Intel. В този случай системата просто задейства VRR в множеството игри, в случай че се употребява интегрирана Intel графика.

Устройства с док-станции Thunderbolt също могат да провокират наследник екран на гибелта след актуализацията. При устройства с мрежови адаптери, поддържащи Always On, Always Connected функционалност, са вероятни неочаквани изключвания и презареждане – такива са, да вземем за пример, фирмените Surface Pro 7 и Surface Laptop 3.

Освен това на РС-та с драйвери Nvidia GPU, чиито версии са по-ранни от 358.00, актуализацията може да аргументи сривове на системата и „ наследник екран на гибелта ”. Това са единствено част от евентуалните проблеми след инсталиране на Windows 10 May 2020 Update. Пълният лист е оповестен на уеб страницата на компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР