Актуализацията се гледа на второ четене в бюджетната комисия днес

...
Актуализацията се гледа на второ четене в бюджетната комисия днес
Коментари Харесай

Напрежение в бюджетната комисия, след като приходите бяха завишени със 760 милиона

Актуализацията се гледа на второ четене в бюджетната комисия през днешния ден и прогнозите са това да продължи до късно довечера.

Извънредното съвещание продължава повече от 10 часа. Заложените параметри са растеж 2,9%, инфлация 11,9% и вдишване на нов държавен дълг от 3 млн. лева и по този начин той ще нарасне 10 милиарда лева Данък добавена стойност на хляба ще бъде 0%, гласоподаваха депутатите, няма да има и данък на ток и газ.

Напрежение имаше в комисията, откакто с гласовете на опозицията приходите бяха повишени със 760 млн. и по този начин станаха 33 милиарда и 353 млн. лева

С утвърждението на опозицията приходите в държавната хазна бяха увеличени, само че това това докара до скандал в бюджетната комисия с ръководещите.

Приходите да бъдат увеличени със 760 млн. лева Смятам, че това е постижимо не за нещо а друго а ще припомня обстоятелството от предходната актуализация, от която всички се учим, че през предходната актуализация увеличихме приходите с 300 млн., сподели Любомир Каримански, Има Такъв Народ, пред на Комисията по бюджет и финанси.

Вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев не се съгласи. След като минути по-рано комисията отхвърли увеличението в акциза на цигарите. Според Василев с това решение страната губи 100 млн. лева

Доста е цинично от тази комисия, в този състав вие да говорите за събираемост при изискване, че тъкмо преди 15 минути махнехте 100 млн. налози от тютюна и гласувахте, че те няма да бъдат събрани и също така казахте, че всички компании не са изрядни, не си заплащат осигуровките, налозите, могат да продължат да употребяват обществен запас, което щеше да помогне да се съберат налозите от тези неизрядни компании. Тоест, преди 15 мин. вие две оферти имаше за нарастване на събираемостта, които вие отхвърлихте и в този момент ми говорите за събираемост на налози. Това е цялостен цинизъм. Пълен цинизъм е, съобщи Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите в оставка.

Г-н министър има метод човек да си подтиска експанзията като по възрастен ви го споделям. Вие сте по-креативен, когато сте спокоен, отговори Йордан Цонев, Движение за права и свободи.

Размяната на реплики сред ръководещи и съпротива продължи:

Новите ръководещи почнахте да приемате сътрудници някакви стотици милиони..... Кой ще ги извършва?, попита Румен Гечев, " Българска социалистическа партия за България ", представен от Българска национална телевизия.

" На предният бюджет се късаха ризи в залата, че евентуално вкарваме салдото в неустойчивост, че фискалната политика е доста зле. Преди една седмица се гласоподава оставка на държавното управление тъкмо за тази политика и се внезапно както упрекваха държавното управление, че ще банкрутира страната, че няма пари, че ограниченията са проинфлационни, внезапно се предлага 1 милиарда от горната страна за разходи ", сподели Искрен Митев, " Продължаваме промяната ".

" Г-н Митев знаете, че най-малкото аз съм последовател да създадем оферти, които ще усилят бюджетния недостиг за т.г. Убеден съм, че най-малко тези 760 млн. лева могат да бъдат записани без никакво терзание, че те ще бъдат изпълнени ", отговори Кирил Ананиев, ГЕРБ-СДС.

От КНСБ поддържаха ръководещите:

" Бих желал да поддържа всички тези партии, които споделиха, че ще има по-голямо осъществяване на приходите. Хора на открито пред Народно събрание чакат да чуят дали най-сетне някой ще в година, в която имаме 16% инфлация към този момент употребявана и към 45% растеж на цените в кошницата държавното управление не желае да усили заплатите ", сподели Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Предстои да разберем каква част от утвърдените промени в бюджетната комисия ще бъдат доказани и в пленарната зала.

Бюджетната комисия реши още да отпусне спомагателни средства за Министерство на вътрешните работи, земеделският бранш и висшите учебни заведения. Очаква се последната точка от реда на изключителното съвещание да бъде призната след среднощ.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР