Актуализацията на държавния бюджет ще бъде внесена в парламента следващата

...
Актуализацията на държавния бюджет ще бъде внесена в парламента следващата
Коментари Харесай

Василев: Актуализацията на бюджета ще бъде внесена в парламента следващата седмица

Актуализацията на държавния бюджет ще бъде импортирана в Народното събрание идната седмица. Това сподели министърът на финансите Асен Василев пред Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание.

С актуализацията ще се обособи спомагателен фонд от 400 млн. лв. за общините. С тези пари ще се финансират техни подготвени планове за ВиК, улично осветяване и ремонт на пътища, посочи той.

„ Еврото може да се одобри в България от началото на 2024 година, само че би трябвало да се създадат промени в над 100 закона, в това число и в закона за БНБ”, уточни министърът.

Вторият въпрос, обвързван с приемането на еврото, е инфлацията, сподели Василев. „ При нас инфлацията се движи изпреварващо по отношение на другите страни в Европейски Съюз, тъй като силата и храните са с по-голям дял в потребителската кошница, в сравнение с в другите европейски държави”, акцентира финансовият министър.

„ При тези артикули имаше съществено повишаване. Ние виждаме, че при силата инфлацията към този момент е овладяна, а повишаването на храните е съвсем овладяно. Имаме вторични резултати при облеклата, обувките и превоза, само че се надяваме в идващите месеци и там да овладеем инфлацията. Освен това във втората половина на годината ще мерим повишаването от по-висока база”, уточни Василев.

Държавата не може да понижи резултата от инфлацията, импортирана през горивата, сподели Василев. Цената на природния газ по съществуващите контракти се подвигна за една година четири пъти. „ Няма бюджет в света, който да издържи на сходен натиск”, посочи министърът.

„ За цената на електрическата енергия се ползва компенсационна скица. Цената на тока за бизнеса е същата като септември предходната година, а за семействата тя е без смяна от юли 2021 година Ние сме страната с най-ниските акцизни ставки на горивата, не са повишавани налозите, също така е стеснен и монополният натиск”, сподели Василев във връзка битката с инфлацията и за поддръжката за хората и за бизнеса.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР