Актуализацията на бюджета ще мине през парламента, защото нито управляващите,

...
Актуализацията на бюджета ще мине през парламента, защото нито управляващите,
Коментари Харесай

Проф. Митко Димитров: Депутатите ще приемат актуализацията на бюджета, няма да посмеят да гласуват против


Актуализацията на бюджета ще мине през Народното събрание, тъй като нито ръководещите, нито опозицията желаят да бъдат упреквани, че не са дали своят вот помощите за бизнеса и увеличението на пенсиите и другите обществени разноски.

Инфлацията ще бъде двуцифрена през тази година, само че и нарастването на приходите ще бъде доста. Няма да има стагфлация, тъй като имаме стопански растеж през последните тримесечия.

Икономическият ни напредък ще остане невисок спрямо останалите страни от Източна Европа и няма да може да се увеличи без реализирането на промени.

Това съобщи в изявление за БГНЕС проф. доктор Митко Димитров от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките.

„ Инфлация има и за разлика от предходните години тази година ще надвиши двуцифрено число сред 10% и 15%, само че не е толкоз фрапантно огромна, както през 1996-1997 година “, означи проф. Димитров.

Според него тук е значима каква е покупателната дарба. „ През последната година има повишение на междинната заплата, пенсиите и обществените заплащания. Доходите съумяват да вървят дружно с инфлацията и тя не значи безусловно понижаване на благосъстоянието на популацията “, сподели той и предвижда, че приходите също ще се усилят с към 10-15%.

Проф. Димитров счита, че упованията за стагфлация са пресилени. Причината – от няколко тримесечия се намираме в интервал на напредък.

„ Не виждам учредения да чакаме, че този напредък ще бъде спрян. По-голяма е вероятността от стагфлация, в случай че нямахме напредък или имаме понижаване на производството. В нашия случай към този момент няма такива изгледи “, сподели той.

Икономистът счита, че главният риск, в случай че не се случи актуализацията на бюджета, е да не се усилят приходите на тези групи, които зависят от страната, по-конкретно на пенсионерите.

„ Основната част от корекциите в бюджета ще бъдат ориентирани точно към пенсионерите, политическите сили няма да посмеят да гласоподават срещу. Това важи както за ръководещите, по този начин и за опозицията, която се готви за избори и прави всичко допустимо да падне държавното управление. Тя няма да желае да бъде посочена като отговорна за това, че на са увеличени пенсиите “, съобщи проф. Димитров. Същото се отнася и за пакетите, които са ориентирани към бизнеса.

По отношение на икономическия напредък, той ще се движи сред 2-3% на годишна база.

„ Това не е огромен напредък, изключително на фона на останалите страни от Източна Европа, с които нормално се съпоставяме. Нормално е нашите индикатори да са малко по-високи от тези на старите страни-членки, само че спрямо страните от Източна Европа ние не сме отбелязали някакви доста по-високи темпове “, уточни проф. Димитров.

Според него по-висок напредък е неосъществим без промени. „ От десетилетия в България се приказва, че институциите не работят, че имаме проблеми с корупцията, политики във връзка с бизнеса, с цел да може да се подтикват тези, които работят по-ефективно “, сподели той.

България има доста ясно разграничени два бранша в бизнеса. Единият е този, който разчита на връзките с политиката и поръчките. Другият е естествен, който е конкурентен и разчита да даде по-конкурентни артикули и услуги.

„ Този бизнес работи добре даже в сегашната тежка обстановка. Продължаването на растежа ще бъде обвързвано точно с напъните на тази част от бизнеса. По време на предходната рецесия от 2008-2009 година, а и в този момент, този бизнес откри нови пазари. Икономиката в последна сметка се крепи на техните старания “, акцентира проф. Димитров.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР