Актуализация на регистъра на недвижимото културно наследство ще бъде направена

...
Актуализация на регистъра на недвижимото културно наследство ще бъде направена
Коментари Харесай

Актуализират регистъра на недвижимото културно наследство във Варна

Актуализация на регистъра на недвижимото културно завещание ще бъде направена във Варна, заяви ръководителят на Регионалната гилдия на Камарата на архитектите (КАБ) арх. Марин Велчев. По време на процеса ще бъдат разпознати и нови обекти, което ще разреши на Община Варна да възнамерява развиването си и да опазва културната памет, добави той. За всички здания ще бъдат направени нови оценки, наречени фишове. В обследванията ще се включат архитекти, археолози, конструктори.
Инициативата е подета от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), откъдето са потърсили подпомагане от гилдията на архитектите в града за обследването на постройките. За него има обезпечено финансиране от Министерството на културата (МК), което ще бъде отпуснато на Община Варна, сподели Велчев и добави, че следва среща с кмета Благомир Коцев, районния контрольор за регион Североизточен на Инспектората за запазване на културното завещание към МК арх. Владимир Рачев, представители на НИНКН и МК, след което ще започва процедурата.
Според него обследването може да отнеме сред шест месеца и година, а присъединението на варненската архитектурна гилдия, която е третата по величина в страната, ще форсира процеса и ще разшири несравнимо опциите на програмата за актуализация на регистъра на недвижимото културно завещание в град Варна.Арх. Велчев напомни, че в Пловдив процедурата е приключена. Във Варна е основан уебсайт по общинска стратегия, в който има информация за постройките, само че той би трябвало да бъде обновен с нови обекти, за които са постъпили претенции от притежателите или администрацията за включване или отписване от регистъра. Новите фишове ще бъдат по-подробни от съществуващите описания, уточни още той. Обследване ще бъде направено на всички монументи културна полезност.
Желаем това архитектурно завещание да се документира и резервира, сподели още арх. Марин Велчев и посочи, че от гилдията са декларирали подготвеност да вземат участие в актуализацията, като сега се изчакват последните административни процедури, с цел да започва активността.
За Варна има направен и електронен Информационен указател на недвижимото културно завещание, който съдържа фотоси и информация, напомни още Велчев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР