Актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена. Това каза

...
Актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена. Това каза
Коментари Харесай

Финансовият министър: Актуализация на бюджета е невъзможна

Актуализация на бюджета е невероятно да бъде създадена. Това сподели на брифинг министърът на финансите Росица Велкова.

„ Приходите са извънредно напрегнати, не чакаме преизпълнението им. А с цел да има актуализация, би трябвало да има преизпълнение на приходите ", изясни още тя.

Има доста непредвидени разноски, които служебното държавно управление ще се наложи да обезпечава от преструктуриране на разноски по централен бюджет и от икономии, добави министърът.

За 2023 година се оформя забележителен по мярка недостиг от над 11 милиарда лева, което е 6,8% от Брутният вътрешен продукт, сподели още тя.

Ако не се трансформират политиките, ще стигнем до 40% недостиг по отношение на Брутният вътрешен продукт, предизвести Велкова.
Ръстът на Брутният вътрешен продукт за 2022 година, който чакаме, е 2,9%. Инфлацията главно е движена от цените на енергоносителите и питателните артикули, чакаме закъснение на инфлацията поради стесняване на потреблението и стесняване на потреблението освен в България, а и в Европейски Съюз, сподели още министърът.

Велкова означи, че се спекулира с тематиката за остатъци в финансовите разноски. “Тезата се развива, защото в бюджета са гласувани средства за финансовите разноски от над 8 милиарда лева, само че 4 милиарда лева от тях са европейски средства, които няма по какъв начин да бъдат преструктурирани даже и да има спестовност. 1,1 милиарда лева са общинските разноски, които също няма по какъв начин да бъдат преструктурирани, а 1,2 милиарда са разноските за районното министерство. 1,1 млрд.лв. са също финансовите разноски в бранша " Отбрана и сигурност ". Тоест, няма по какъв начин да се прави спестовност там ”, акцентира още служебният министър на финансите и добави: “Има и доста непредвидени разноски, които служебният кабинет би трябвало да предприеме. Такива са и разноските за предварителните парламентарни избори. Тепърва ще се търсят и разноски за консолидираното на украинските бежанци ”.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР