Акцията по задържането на граничен служител е пример за доброто

...
Акцията по задържането на граничен служител е пример за доброто
Коментари Харесай

МВР-министърът: Голяма част от оборудването, използвано от граничните полицаи, е неподходящо или занемарено

Акцията по задържането на граничен чиновник е образец за положителното взаимоотношение сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи. Получихме подпомагане от страна на прокуратурата. Наблюдавахме го, белязаха се пари и най-после напъните ни се увенчаха с триумф. Става дума за зам.-директор, отговарящ за снабдяването на чиновниците с нужното съоръжение за защита на границата. Няма връзка с трагичния случай край Елхово. Това съобщи вицепремиерът и длъжностен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

„ Голяма част от оборудването, употребявано от граничните служители на реда, е неуместно или занемарено и не може да се употребява по предопределение. Проблемите са трупани с години. Вместо да се вземат решение проблемите, те се задълбочават. Щатът на " Гранична полиция " се понижава през годините. В същото време през последните 10 години чиновници на Министерство на вътрешните работи са командировани по границата в доста тежки условия. Ние поставяме старания да подобрим изискванията на работа там. Предстои 1260 чиновници да се влеят в състава на Гранична полиция, задачата е да отпадне командироването на чиновници и службата да поеме отговорностите си по защита на границата “, изясни той.

По мотив тежки случай със умрял чиновник на границата ни с Турция Иван Демерджиев съобщи: „ Във всеки автомобил има бронежилетка и принадлежности за нощно виждане, само че те са остарели. Стартирали сме социална поръчка за нови и получихме техническо съоръжение от Европейска комисия за защита на границата. Поискали сме и други механически средства от Европейска комисия. Всеки миг ще бъдат подготвени облеклата на чиновниците на Гранична полиция “, сподели вътрешният министър, представен от novini.bg.

Той не спести рецензии и към държавното управление на Бойко Борисов, когато " Гранична полиция " се снабди с първокласни високопроходими коли за подкрепяне работата по орана на границата.

„ Колите, които намерихме на място са механически непригодни да извършват защита по границата. Двигателите им прегряват на този тежък терен. Няма никакъв здрав разсъдък да се оборудва Гранична полиция с такива първокласни коли “, акцентира Демерджиев.

„ Аз постоянно поемам отговорност за личните си дейности, само че не мога да поема отговорност за проблемите от последните години, които не съм решил за два месеца “, сподели той във връзка поисканата му оставка от ГЕРБ.

„ Турската страна ни предава цялата информация по случая с убития граничен чиновник. Ние работим по няколко версии. Извършителите са двама братя, Стреляно е от турска страна. Ползвани са ловни муниции. Загиналият е граничен служител на реда със стаж от повече от 8 години. Той е бил доста добре подготвен “, акцентира вътрешният министър.

„ За пръв път страната демонстрира решителност да се бори с трафика на мигранти “, увери Иван Демерджиев. По думите му се водят следствия против гранични служители на реда, подпомагащи трафика. Той предизвести, че те заплашват освен кариерата си, а и свободата си. Няма данни за всеобщо присъединяване на служители на реда от вътрешността на страната в трафик, разкри той.

“Сблъскваме се с проблеми през цялото време. Пикът на мигрантският напън към страната ни беше през септември. Той към този момент гладко понижава. В момента нямаме потребност от повече чиновници. Противодействайки по-категорично на тези хора, ни ставаме цели. Дал съм оказания на чиновниците, че при дадена обстановка, могат да употребяват и персоналното си оръжиe “, сподели министърът.

Министър Демерджиев обвърза настояването на оставката му с следствието против някои политически водачи. Той увери, че това няма да го разколебае.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР