Акция срещу употребата на алкохол и цигари сред тийнейджърите започна

...
Акция срещу употребата на алкохол и цигари сред тийнейджърите започна
Коментари Харесай

Започнаха проверки за употребата на алкохол и цигари сред тинейджърите в Благоевград

Акция против използването на алкохол и цигари измежду младежите стартира в Благоевград. Служители от общинския инспекторат правят засилени инспекции в парковете в централната част и в кварталите на града, като наблюдават дали децата пият и пушат на откритите публични места.

Целта е да се реализира предварителна защита измежду подрастващите. Вече има и няколко санкционирани родители. Градската градина и подплощадното пространство в центъра на Благоевград са местата, където чиновниците от общинския инспекторат най-често засичат младежи, които пият или пушат, най-много по здрач или в по-късните часове на деня.

" Първо откриваме самоличността на младежите и идващите стъпки са да извикаме родителите. Ако би трябвало подпомагане от полицията, също се оказва. Следващите стъпки са предизвестие, констативен протокол и вероятно санкции ", изясни Антон Ковачев, основен контрольор към звено " Инспекторат " - община Благоевград.

По-често младежите се разминават със забележка, само че в случай че нарушаванията са повече или по-сериозни, може да се стигне и до солена санкция, която заплащат родителите.

" Последния път по този начин се случи, че на място съставихме три санкции с фиш по 50 лева Родителите демонстрираха схващане и акцията мина доста сполучливо. Понякога са две-три нарушавания в едно. Случва се да има вандалска демонстрация, дружно с приложимост на алкохол, цигари и по този начин. Тогава санкциите са по-високи. Директно си сформираме акт - до 500 лева, според от типа и характера на нарушаването ", разяснява Ковачев.

За използването на алкохол и цигари измежду подрастващите беседваме с двама младежи – Константин и Невена, 14-годишни.

" Аз персонално съм виждал доста деца под 18, които пушат, пият и други неща ", изясни Константин.

" Особено вечер най-много, и освен деца, а и възрастни ", добавя Невена.

И двамата споделят, че публичният надзор и по-интензивните инспекции ще респектират младежите, най-малко някои от тях.

" Аз най-малко съм склонен с това, само че множеството деца, които са на нашата възраст, или малко по-малки, по-големи, не биха спрели, тъй като множеството ми мои връстници излизат на открито към 1 - 2 часа, вървят на нощни заведения, пият, дори влизат от време на време и в лечебни заведения ", споделя Константин.

" И съм виждала на касите безусловно деца под 18-годишна възраст да си купуват алкохол, цигари ", прибавя Невена.

Българска национална телевизия: Никой не им търси персонална карта?
- Абсолютно, и аз това се удивлявам, тъй като им дават без безусловно никакъв проблем.

От общинския инспекторат обясниха, че през идващите месеци, когато децата са на учебно заведение, ще засилят контрола върху продажбата на алкохол и цигари на малолетни младежи.

Репортер: Антония Сукалинска
Оператор: Анатоли Костов


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР