Акция на спецпрокуратурата по казуса със златните паспорти“. Прокурори са

...
Акция на спецпрокуратурата по казуса със златните паспорти“. Прокурори са
Коментари Харесай

Прокуратурата започна разследването за „златните паспорти“

Акция на спецпрокуратурата по проблема със „ златните паспорти “. Прокурори са изискали документи от Българската организация по вложенията, Министерството на стопанската система, Министерството на правораздаването и дирекция „ Миграция “ при Министерство на вътрешните работи, оповестиха от Специализираната прокуратура. За случая ще бъдат известени Европейската комисия и Европейския парламент, заяви на брифинг Христо Кръстев, представител на Специализираната прокуратура, представен от Дарикнюз. Те ревизират процедурата по даване на българско поданство по натурализация посредством инвестиция.

Специализираната прокуратура образува досъдебно произвеждане във връзка със сигнал по отношение на придобиване на българско поданство по натурализация посредством вложения, изясни представителят на Специализираната прокуратура.

В интервала 2015-2021 година е съществувала проведена незаконна група с користна цел, като вероятно в нея са взели участие и чиновници на Българската организация за вложения.

Престъпната група е основана с користна цел – да придобива имущество по незаконосъобразен метод по отношение на обезпечаване на българско поданство на непознати жители по натурализация посредством вложения.

Сформиран е екип от следователи и двама прокурори. Интересите на България могат да бъдат застрашени по отношение на участието на България в Шенген и унищожаване на визите за Съединени американски щати, уточни Кръстев. Прокурорите са упълномощили на ДАНС да се ревизира произходът на парите, които са послужили за инвестиция и тяхното придвижване.

В днешния ден прокурори са изготвили претенции за документи от Българската организация за вложения. Министерство на правораздаването – дирекция „Българско гражданство“, Министерство на вътрешните работи – дирекция „Миграция“, и Министерството на стопанската система.

Сигналът е подаден от депутата Хамид Хамид, уточни Кръстев.

От Движение за права и свободи настояват, че става въпрос за чудовищна скица за издаване на подправени документи. „Съдържат се изказвания, че над 120 души, главно китайци, част от които от специфичните разследващи служби на Китай, и руснаци, са получили пребивавания, като са употребявали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка от един на различен и единствено на фотокопия от тези извлечения са получавали пребивания от 2015-а до 2021 г.“, оповестиха преди дни от партията.

Прокуратурата е упълномощила спомагателни дейности на ДАНС, правосъдното министерство, Агенцията за вложения и дирекция „Миграция“. Четирите институции би трябвало да ревизират всеки един от случаите, разказани в сигнала.

Ако бъдат открити нарушавания, от прокуратурата оповестяват, че ще осведомят за проблема президента, който има право да анулира натурализацията на българско поданство. При открити закононарушения ще бъде известена и съответната способена прокуратура.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР