Акционерите на Българската фондова борса (БФБ) одобриха сделката за покупка

...
Акционерите на Българската фондова борса (БФБ) одобриха сделката за покупка
Коментари Харесай

БФБ ще финансира сделката за енергийната борса с продажба на държавни облигации

Акционерите на Българската фондова борса (БФБ) утвърдиха договорката за покупка на 100% от капитала на " Българска самостоятелна енергийна борса " за 5.2 млн. лева, като разплащането със настоящия притежател на сдружението – " Българския енергиен холдинг " (БЕХ), ще стане с доходи от продажба на български държавни облигации, притежавани от БФБ.

Обект на продажбата ще са бумаги от външния дълг на България – едните са с падеж 2024 година с номинал 1535 евро, а другите през 2027 за 520 евро. От тях управлението чака да получи общо сред 4.356 и 4.597 млн. лева според от пазарните цени плюс насъбраните лихви.

Промяната в собствеността на борсата за ток е по гледище на Еврокомисията и е част ог сделка за преустановяване на наказателна процедура против България за корист с монопол на енергийните й сдружения. След няколко удължавания на периода за отделянето на борсата от БЕХ, крайният период за това е 31 октомври.

Според контрактуваните параметри с БЕХ, фондовата борса би трябвало да заплати за енергийната 4 млн. лева ще бъдат платени при подписване на договорката, а останалите ще се платят на три равни вноски за 18 месеца от прехвърлянето на акциите. Договорената цена е покрай долната граница на оценката на енергийната борса. Тя е правена от " Ес Еф България ", локалният сътрудник в мрежата на Crowe Horwath, и е сред 4.83 млн. и 9.68 млн. лева

След договорката се чака да бъдат въведени по-ефективни процедури за паричен сетълмент поради стратегическото партньорство сред БФБ и Централния депозитар, чийто началник е Васил Големански.

" Това би премахнало потребността от сегашните двустранни съглашения за заплащане, които произтичат от сключваните на БНЕБ покупко-продажби – модел, който не е подобаващ за контролиран пазар. По този метод заплащанията сред търговците на електричество ще бъдат усъвършенствани и ще се понижи потребността от оборотни средства както от страна на участниците, по този начин и от БНЕБ, която повече няма да встъпва като страна по покупко-продажбите. Това ще увеличи доверието сред участниците в резултат на понижаването на риска на насрещната страна ", се показва в отчета посделката.

Все отново от БФБ показват, че макар бъдещата синергията на оперативно и IT равнища за двете сдружения, който ще докара до намаление на разноските, е мъчно да се планува точното финансово измерение от това.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР