Акциите с изкуствен интелект (AI) продължават да набират скорост сред

...
Акциите с изкуствен интелект (AI) продължават да набират скорост сред
Коментари Харесай

Няколко компании, с които да заложите на тренда за възход на изкуствения интелект

Акциите с изкуствен интелект (AI) не престават да набират скорост измежду възходящите вложители. Вместо електронни съоръжения и роботи, технологията за изкуствен интелект се основава най-вече на комплицирани логаритми и програмен продукт, които разрешават на хората и фирмите да вземат по-интелигентни решения, разяснява Тезджан Гегел от InvestorPlace.

Вече виждаме изкуствения разсъдък в обществените медии, търсачките, уеб страниците за електронна търговия, както и в доста корпоративни приложения. Търсенето на артикули и услуги за изкуствен интелект продължава да пораства, до момента в който технологията продължава да трансформира всички сфери на живота.

Данните за научните проучвания и пазарите предвиждат, че промишлеността за изкуствен интелект ще нарасне с кумулативен годишен ритъм на напредък (CAGR) от над 28% и ще доближи 171 милиарда $ през идващите три години. От друга страна, различен отчет на Grand View Research показва, че от 2021 до 2028 година се чака международният пазар на изкуствен интелект да пораства приблизително с повече от 40%.
 Ритейлърите в Съединени американски щати към този момент употребяват изкуствен интелект, с цел да се оправят с растящите цени
Ритейлърите в Съединени американски щати към този момент употребяват изкуствен интелект, с цел да се оправят с растящите цени

Те търсят метод да компенсират по-високите си разноски, само че без да изгонят клиентите

Популярният управител на активи Кати Ууд има вяра, че е разкрила " идващото огромно нещо в вложението " - точно в лицето на изкуствения разсъдък.

" Предполагахме, че през идващите 10 години изкуственият разсъдък ще даде в пространството на корпоративния програмен продукт опция за пазарна капитализация от 30 трилиона $ ", сподели звездният търговец на акции на конференция на Milken Institute предишния месец.

" Новото ни число е 80 трилиона $. Смятаме, че това е огромната нова граница. "

Ето няколко евентуални залога, които залагат значително на изкуствения разсъдък на днешния пазар:

Nvidia (NVDA)

Графичните процесори на Nvidia от дълго време са обичани измежду запалянковците на видеоигри. Но опциите на компанията се простират надалеч оттатък пазара на игри. Например, неговите решения за " система върху чип " са необятно употребявани в мобилните компютри и автомобилните пазари. Базираният в Санта Клара производител на чипове има вяра, че може да играе решаваща роля и за стимулиране на приемането на AI в предприятието.

" Готови сме да демократизираме AI и сме подготвени да създадем това нещо използваемо от всеки корпоративен клиент ", сподели ръководителят на корпоративните компютри на Nvidia Манувир Дас по-рано тази година.

Бизнесът като цяло работи на цялостна мощност за Nvidia.

През второто тримесечие на фискалната 2022 година приходите са се нараснали с 68% на годишна база и с 15% на тримесечна база. Не е изненадващо, че акциите са обичани на пазара. Акциите на Nvidia са нарастнали със 124% през 2021 година и в този момент са на цена над 300 $.
 Париж ще употребява изкуствен интелект, с цел да избавя дребния бизнес
Париж ще употребява изкуствен интелект, с цел да избавя дребния бизнес

Увеличава се риска от нараснал брой банкрути във Франция

UiPath (PATH)

UiPath стана обществена през април 2021 година Компанията основава платформа за цялостна автоматизация. Софтуерните роботи на UiPath употребяват изкуствен интелект, с цел да автоматизират повтарящи се задания в предприятието, от елементарни задания до дълги комплицирани бизнес процеси.

UiPath разгласява резултатите за второто тримесечие на фискалната 2022 година на 7 септември. Общите доходи са нарастнали с 40% до 196 милиона $. Нетната загуба възлиза на 100 милиона $, или 19 цента на разредена акция.

Компанията получи поправен свободен паричен поток от 3.5 милиона $. Паричните средства и търгуемите скъпи бумаги приключиха тримесечието на 1.9 милиарда $.

Главният изпълнителен шеф Даниел Дайнс означи:

" Нашите резултати бяха обусловени както от нови попълнения на клиенти, завършващи тримесечието с повече от 9 100 клиенти, по този начин и от мощното разширение със съществуващи клиенти, отразено в нашия най-хубав в класа ни % на задържане в долари от 144 % ".

UiPath има за цел изцяло да автоматизира бизнес процесите или работните процеси в предприятието, което спомага за повишение на успеваемостта и продуктивността във всяка бизнес среда.

Компанията също по този начин употребява компютърно виждане и машинно образование, което разрешава на софтуерните ботове да вземат комплицирани решения и да се учат от човешкото държание. UiPath има 9100 клиенти, в това число повече от 60% от фирмите от Fortune 500.

Както Forrester, по този начин и Gartner считат UiPath за водач на пазара в потреблението на изкуствен интелект за автоматизиране на корпоративните работни потоци. Компанията твърди, че има добра опция да се възползва от пазарните благоприятни условия от 60 милиарда $.
 Само 5 на 100 от българския бизнес употребява изкуствен интелект
Само 5 на 100 от българския бизнес употребява изкуствен интелект

Това излиза наяве от изследване на Евростат

Alphabet (GOOGL) Компанията майка на Гугъл Alphabet е голям софтуерен конгломерат, ръководещ пазар от близо 2 трилиона $. И няма да пропусне AI. Всъщност AI към този момент е надълбоко интегриран в продуктовата гама на компанията.

Всеки път, когато търсите нещо в Гугъл, AI се пробва да разбере какво тъкмо търсите и да даде резултати въз основа на това, което знае за вас.

Alphabet има и компанията за технологии за самостоятелно шофиране Waymo.

Миналата година Waymo пусна своята изцяло автоматизирана услуга за робо-такси във Финикс. Съвсем неотдавна Alphabet разгласи основаването на ново дъщерно сдружение - Isomorphic Laboratories - което ще употребява AI способи за доставка на медикаменти.

Той е построен от работата, осъществена от дъщерната компания на Alphabet за изкуствен интелект DeepMind. След съвсем 70% растеж от началото на годината досега, Гугъл към този момент се търгува на цена от над 2 900 $ на акция.

Splunk (SPLK)

Splunk е добре известна със своя програмен продукт, предопределен за разбор на машинния алгоритъм. Нейното водещо решение Splunk Enterprise се употребява в разнообразни случаи на приложимост, в това число ръководство на приложения, интервенции по осведомителни технологии (ИТ) и сигурност.

Splunk разгласява резултатите от второто тримесечие на фискалната 2022 година в края на август. Приходите са се нараснали с 23% до 606 милиона $. Нетната загуба възлиза на 384 милиона $, или 2.34 $ загуба от разредена акция, спрямо чиста загуба в размер на 261 милиона $, или 1.64 $ загуба от разредена акция, през предходното тримесечие. Паричните средства и техните еквиваленти приключиха тримесечието на 2.2 милиарда $.

След известието основният изпълнителен шеф Дъг Мерит сподели следното: " Нашият екип организира още едно мощно тримесечие, потвърждавайки високата стратегическа стойност, която предоставяме на най-големите и най-динамичните организации в света. Удвоихме броя на клиентите с Cloud ARR от 1 милион $ или повече, защото ".. "
 Microsoft е на път да придобие компанията за изкуствен интелект Nuance Communications за $16 милиарда
Microsoft е на път да придобие компанията за изкуствен интелект Nuance Communications за $16 милиарда

Ако договорката стане факт, тя ще бъде втората по величина за Microsoft

Splunk се концентрира върху разбора на данните, с цел да получи информация за своите клиенти. Платформата на Splunk може да проучва огромни количества комплицирани данни и разрешава на предприятията да подхващат дейности против възможни неточности, преди те да се случат. Изкуственият разсъдък и машинното образование остават в центъра на бъдещето на Splunk.

Облакът направи продуктите и услугите на Splunk още по-достъпни. Неговият дял в общите доходи на Splunk набъбна до съвсем една четвърт през фискалната 2021 година. В бъдеще се чака облакът да подтиква растежа както в горната, по този начин и в долната линия. Splunk неотдавна добави услуги за киберсигурност към облачните си оферти.

C3.ai (AI)

С пазарна капитализация от 4,9 милиарда $, C3.ai е дребна спрямо Nvidia и Alphabet. Но в случай че вярвате в прогнозите за пазара на AI на Ууд, тази акция не би трябвало да се подценява. Компанията е толкоз фокусирана върху технологията, че освен има AI в името си, само че също по този начин е оповестила " AI " като собствен борсов знак.

C3.ai е снабдител на корпоративен програмен продукт за изкуствен интелект, който генерира по-голямата част от парите си от абонаменти, продадени на компании от необятен набор от промишлености. А абонаментите се трансформират в повтарящи се доходи - нещо, което би трябвало да накара всеки вложител да се усмихне.

През първото тримесечие на своята фискална 2022 година приходите от абонаменти на компанията набъбнаха с 29% на годишна база до 46,1 милиона $. Общите доходи доближиха 52,4 милиона $, също нарастнали с 29%.

В края на тримесечието общият брой корпоративни клиенти на AI на C3.ai възлизаше на 98, което съставлява нарастване от 85% през годината. Представянето на акциите обаче е по-малко от розово. Акциите на C3.ai се намалиха с повече от 65% през 2021 година, което дава на контратрейдърите нещо, за което да мислят.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР