Акциите на Novo Nordisk скочиха в четвъртък сутринта (7 март),

...
Акциите на Novo Nordisk скочиха в четвъртък сутринта (7 март),
Коментари Харесай

Датската Ново Нордиск изпревари Тесла като стойност

Акциите на Novo Nordisk скочиха в четвъртък сутринта (7 март), достигайки най-високото си равнище за всички времена и надминавайки пазарната капитализация на Tesla. Базираният в Дания фармацевтичен колос, прочут със своите медикаменти за диабет и намаляване, Ozempic и Wegovy, в този момент е 12-ата най-ценна компания в света по пазарна капитализация, съобщи

Цената на акциите ѝ скочи с 10% тази заран до към $137, откакто компанията разгласи ранни данни от клинични изпитвания, показващи, че едно от разработваните от нея медикаменти за намаляване може да бъде по-ефективно от Wegovy.

Този ход докара до постигане на пазарната капитализация на Novo Nordisk от $603 милиарда, надминавайки пазарната капитализация на Tesla от $567 милиарда с съвсем $40 милиарда, отбелязва Quartz.

Компанията разгласи на събитие за вложители, че нейното идно хапче, Amycretin, е помогнало на потребителите да изгубят приблизително 13% от телесното си тегло след 12 седмици, съгласно изследване на ранен стадий. За съпоставяне, пациентите на Wegovy и Ozempic, и двете в инжекционна форма, губят към 6% от тежестта си за 12 седмици.

Компанията също по този начин сподели, че работи за разширение оттатък медикаментите за диабет и затлъстяване и за започване на създаване на лекувания за сърдечно-съдови болести. Скорошно изследване откри, че Wegovy понижава риска от съществени сърдечни проблеми с 20%.

Бумът на продажбите на Wegovy и Ozempic може да докара до превръщането на Novo Nordisk в една от първите фармацевтични компании, достигнали пазарна капитализация от $1 трилион, съгласно норвежкия върховен фонд. Само седем компании в света – в това число Apple, Microsoft и Nvidia – имат пазарна капитализация над $1 трилион.

Миналата година търсенето на медикаменти за намаляване оказа помощ на Novo Nordisk да надмине първокласния конгломерат LVMH като най-ценната компания в Европа. Компанията заяви през януари, че нейните продажби през 2023 година са скочили с 31% до 232,3 милиарда датски крони ($33,8 млрд.) в съпоставяне със 177 милиарда датски крони ($25 млрд.) през 2022 година Освен това предвижда продажбите да се усилят с до 26% през 2024 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР