Акциите на Meta Platforms Inc. нараснаха с над 11% на

...
Акциите на Meta Platforms Inc. нараснаха с над 11% на
Коментари Харесай

Ръст на акциите на Meta с 11% след по-добри приходи и печалби през първото тримесечие

Акциите на Meta Platforms Inc. набъбнаха с над 11% на извънборсовата търговията на Уолстрийт, откакто нощес компанията майка на Фейсбук регистрира по-добро повишаване на приходите и по-слабо от предстоящото понижение на облагата през първите три месеца на 2023г., като в това време увеличи едва прогнозите си за приходите през настоящото тримесечие.

Приходите на Meta се покачиха през първото тримесечие с 3% до 28,65 милиарда $ по отношение на година по-рано, надвишавайки осредните прогнози за следващо намаляване до 27,7 милиарда $. Така приходите на софтуерния колос се върнаха на пътя на напредък след три следващи тримесечия на намаляване.

За второто тримесечие на 2023г. компанията майка на Фейсбук предвижда доходи в диапазона 29,5-32,0 милиарда $ - над пазарните упования за доходи към 29,46 милиарда $.

Нетната облага на софтуерния колос се сви през първите три месеца на годината с 24% по отношение на същия интервал на 2022 година, достигайки 5,71 милиарда $, като облагата на акция се сви с 19% до 2,20 $, само че при осреднена прогноза на Уолстрийт за още по-голям спад до 2,02 $ за акция.

Meta уточни, че дейните консуматори на обществената платформа Фейсбук са нарастнали с 5% до 2,04 милиарда броя по отношение на година по-рано, а цялото " семейство " на приложенията на Meta - което включва и Instagram - регистрира 3,02 милиарда дейни консуматори дневно, което е с 4% повече по отношение на същото тримесечие на 2022 година

В същото време Мета уточни, че броят на чиновниците е намалял с 1% по отношение на предходната година до общо 77 114. Компанията е подложена на всеобщи съкращения, като последният кръг от съкращения на работни места стартира предходната седмица. Meta съобщи, че чака спомагателните 10 000 съкращения, оповестени през март, ще доведат до общи компенсации преди налози и обвързваните с тях разноски за личен състав от почти 1 милиарда $, от които 523 млн. $ бяха регистрирани през първото тримесечие на тази година, а останалите ще бъдат записани във финансовите доклади до края на 2023 година

В конферентен диалог с анализатори късно в сряда след обявяване на финансовите резултати  основният изпълнителен шеф на Meta Марк Зукърбърг сподели, че компанията реализира по едно и също време развиването на изкуствен интелект (AI) и на метавселената, като в същото време забавя наемането на чиновници. Той уточни, че AI предлага натурален преход към метавселената и че Meta към този момент е основал 1 милион " аватари ". Програмата за икономии, добави той, е довела до по-стабилна среда за чиновниците и по-бързи продуктови цикли.

След представянето късно нощес на финансовия доклад за първото тримесечие, акциите на Meta нарастнаха с 11,6% на извънборсовата търговия, което значи, че компанията майка на редица обществени платформи, в това число Фейсбук, Instagram и WhatsApp, добави повече от 50 милиарда $ към пазарната си капитализация преди старта на днешната търговия на Уолстрийт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР