Акциите на Ер Франс се понижават с близо 14% в

...
Акциите на Ер Франс се понижават с близо 14% в
Коментари Харесай

Срив на акциите на "Ер Франс" с близо 14% след оставката на изпълнителния директор

Акциите на " Ер Франс " се намаляват с близо 14% при започване на търговията в понеделник на борсата в Париж след новината от края на миналата седмица за оставката на изпълнителния шеф на огромния транспортьор Жан-Марк Янайлак.

Изпълнителният шеф на Air France-KLM разгласи в петък късно вечерта, че ще подаде своята оставка, откакто на извършено онлайн питане, личният състав на въздухоплавателната компания отхвърли предлагането на нейното управление за повишение на заплатите. Това ще хвърли в спомагателен безпорядък водещият транспортьор, който към този момент регистрира загуби за към 300 млн. евро вследствие на поредицата протестни дейности от февруари насам.

Междувременно обединените профсъюзи оповестиха, че личният състав на " Ер Франс " ще организира в понеделник и във вторник (7-и и 8-и май) нови протестни дейности, защото не престават да упорстват за нарастване на заплатите с 5,1% през тази година в миг, когато компанията стартира да се възвръща от години на финансови загуби и на съществено преструктуриране.

Новината за оставката на изпълнителния шеф на компанията предизвика трагичен спад на акциите на Air France-KLM с 13,7% към равнища под 7,0 евро за акция при започване на днешната търговия на борсата в Париж, като от началото на годината акциите на френско-холандския транспортьор към този момент се срутва с над 50 на 100.

Трябва да се има поради, че френската страна е най-големият акционер в Air France-KLM с 14% от акциите, следвана от фирмите Delta Airlines и China Eastern, които имат по 9 на 100 от акциите на водещия транспортьор.

Финансовият министър на Франция Бруно Льо Мер обаче съобщи в неделя, че не е работа на държавното управление да предотврати загубите, понесени от " Ер Франс ". Той добави, че превозвачът не е полагал задоволително старания, с цел да остане конкурентен и даже е изложен на риска от изгубване.

" Ако " Ер Франс " не поставя старания да стане по-конкурентоспособна, позволявайки на този флагман да бъде на същото равнище като Lufthansa и други самолетни компании, френско-холандският транспортьор ще изчезне ", съобщи Бруно Льо Мер пред телевизия BFM.

Той добави, че отрицателното влияние на неотдавнашните протестни дейности във Франция, които включва железопътните служащи и личния състав на " Ер Франс ", върху брутния вътрешен артикул е към 0,1 на 100.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР