Акциите на борсата в Европа паднаха след атентатите в Барселона

...
Акциите на борсата в Европа паднаха след атентатите в Барселона
Коментари Харесай

Терорът в Барселона удари акциите в туризма и транспорта

Акциите на борсата в Европа паднаха след атентатите в Барселона

© Regis Duvignau Още по тематиката
Влизането в действие на новите европейски наставления ще промени пейзажа на капиталовото ходатайство
18 авг 2017
Британската валута ще продължава да поевтинява заради несигурността към Brexit и ниските лихви на Bank of England
16 авг 2017
Акциите на борсово търгуваните фондове, които влагат в новаторски компании, нарастват
11 авг 2017
Все повече софтуерни компании като Uber и Airbnb не желаят да излязат на борсата
29 май 2017
Всички огромни показатели в Европа и Съединени американски щати се намалиха
6 мар 2017

Силна ликвидация на акции в туристическия бизнес и превоза беляза началото на борсовата търговия в петък в Европа. Причина за това е терорстичната офанзива в Барселона в четвъртък, при която починаха най-малко 13 души, а десетки са ранени, написа Investing.com.

Испанският водещ борсов показател IBEX 35 стартира търговията със спад от 1.17% до 10 321.60 пункта, а към 14.00 часа отстъплението е 1.03%. Общоевропейският показател STOXX 600 загуби след един час 0.9%, а към обяд той понижението леко беше обезщетен до 0.6%

Най-засегнати

Понижението откри най-силен отзив измежду скъпите бумаги на фирмите от туристическия и транспортния бранш. С най-големи загуби при започване на търговията бяха акциите на нискобюджетните самолетни компании – Easyjet и Ryanair, както и British Airways и Lufthansa, които регистрират намаляване сред 2 и 3.4%. Книжата на Air France се обезцениха с близо 4%, а тези на IAG – притежателя на British Airways, с съвсем 3%. Компаниите от туристическия бранш поевтиняха приблизително с 1.5%.

Според старшия анализатор на ETX Capital Нийл Уилсън самолетните компании са най-предразположени да пострадат финансово, защото оперативната им активност е тясно обвързвана с туризма.
" Ситуацията се прекатурна, упованията се утежниха ", споделя Крис Уестън, пазарен пълководец в IG Group, представен от CNBC. В тази среда неговата компания чака немският Dax да спадне с до 80 пункта. В четвъртък Dax регистрира лек спад от 0.5% до 12 203 пункта.
Томас Алтман от QC Partners декларира, че новият гнет безпокои вложителите. " Ако може да се каже, че вложителите не харесват едно-единствено нещо, то това е несигурността ", отбелязва той.

Другите ударени

Оттеглането на вложителите от рискови активи се отрази и на акциите от банковия бранш, които поевтиняха с към 1.3%, а измежду най-сериозно спадащите са книжата на немските Deutsche Bank и Commerzbank и френската BNP Paribas. На алена територия се търгуваха и книжата на испанските банки Banco de Sabadell (0.64%) и Banco Santander SA с (1.33%).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР