Акциите на BBVA отбелязаха спад от 3.2%. С по-големи спадове

...
Акциите на BBVA отбелязаха спад от 3.2%. С по-големи спадове
Коментари Харесай

Референдумът в Каталуня удари акциите на испанските банки

Акциите на BBVA означиха спад от 3.2%. С по-големи спадове са Caixabank и Sabadell

© Pichi Chuang Още по тематиката
Каталуния след референдума – договаряния или едностранна самостоятелност

Най-разумният вид е разширена форма на районно самоуправление. Въпросът е по какъв начин Мадрид и Барселона ще стигнат до такава степен на фона на грозните подиуми от неделя
2 окт 2017
Каталунският водач: Спечелихме си правото за страна

Според Барселона 90% от гласувалите на референдума са подкрепили независимостта при изборна интензивност от 42%
2 окт 2017
Полиция блокира със мощ гласуването за самостоятелност на Каталуния

Мадрид съобщи, че задачата е само да се конфискуват урни, бюлетини и изборни документи
1 окт 2017

Акциите на испанските компании се намалиха в понеделник след референдума за самостоятелност в Каталуня, който се трансформира в международна вест номер 1. Причината за това бяха дейностите на управляващите от Мадрид и полицията, която упражни принуждение над гласуващите. Референдумът беше разгласен за противозаконен и от Мадрид, и от Европейската комисия. Въпреки това каталунските водачи направиха всичко допустимо той да се състои, въпреки управляващите от Мадрид да започнаха акциите си против него още преди неделния ден, за който беше плануван.

Основният удар падна върху испанските банки. Това не е изненадващо, защото банковият бранш всекидневно първи поема удара, когато политическата неустановеност се настани в дадена страна. Еврото също отстъпи по отношение на дола - с 0.6% до 1.174, което е покрай най-ниското равнище от средата на август насам.

Песимизъм в Испания

Положението в Испания остава незнайно, откакто каталунските водачи оповестиха, че на референдума въпреки всичко са дали своят вот 42% от популацията, 90% от което е подкрепило независимостта на Каталуня. Организаторите на референдума споделиха също, че ще разгласят самостоятелност в идващите 48 часа.

Напрежението в страната обаче въпреки всичко се отрази на фондовия пазар. Акциите на испанските банки започнаха деня неприятно и го приключиха още по-лошо, като най-големият губещ е Banco Sabadell, чийто спад в пазарната оценка е 6%. Акциите на Caixabank отстъпват с 4.6%, а BBVA отбелязва намаляване от 3.2%. Лошите вести обаче не стопират дотук – в целия испански показател IBEX денем имаше едвам три компании, които бяха в зелената зона – ArcelorMittal, IAG и Viscofan. Цените на акциите на всички останали компании означиха спад.

Според анализатори обаче тези загуби ще са краткосрочни. " Последствията може да останат като отрицателен бекграунд на пазара, само че е по-вероятно вложителите да заложат повече в дейностите си на усъвършенствания стопански напредък и данните за инфлацията за района ", разясниха пред Reuters анализаторите от Bernstein. До референдума показателят IBEX беше един от най-добре представящите се европейски показатели с покачване от 10% за година. В понеделник той загуби 1.8% от цената си.

Спадът на еврото

Много анализатори считат, че обезценяването на еврото в деня след вота в Каталуня също ще е краткосрочно поради това, че множеството вложители не считат, че случилото се в неделя ще има изразителен отрицателен резултат върху еврозоната като цяло.
" Ефектът върху еврото е доста стеснен, тъй като в тази ситуация не става дума за обстановка, която визира цялата еврозона ", сподели представител на немската Commerzbank. Единната европейска валута направи няколко крачки обратно и след изборите в Германия, където партията на Ангела Меркел се показа относително разочароващо. Преди това еврото беше на най-високото си равнище по отношение на $ за последните две и половина години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР