Акциите на Apple загубиха около 200 милиарда долара тази седмица. Ето защо.

...
Позлатените акции на Apple претърпяха рядък неуспех тази седмица, като
Коментари Харесай

Позлатените акции на Apple претърпяха рядък неуспех тази седмица, като пазарната стойност на технологичния гигант падна с около 200 милиарда долара на фона на съобщенията, че Китай забранява на държавни служители да използват iPhone.

< p>Акциите на Apple паднаха с 3% в четвъртък и са надолу с повече от 5% за седмицата, въпреки че се покачиха в ранната търговия в петък. Въпреки този лек спад, акциите се повишиха с близо 38% тази година, до голяма степен благодарение на разрастващия се бизнес на Apple за услуги като Apple Pay и iCloud съхранение.

Забраната за iPhone беше съобщена за първи път от Wall Street Journal, който цитира неназовани източници, според които Китай нарежда на служители в централните правителствени агенции да не използват устройствата или други телефони с чужда марка. Financial Times цитира шест неназовани източника от държавни институции и държавни компании, включително компания за ядрени технологии и болница, заявявайки, че им е казано да спрат да използват телефони на Apple. Забраната разширява предишните ограничения за използване на iPhone за работа, казаха медиите.

г-н Байдън се опитва да убеди, че САЩ и техните съмишленици са по-добри партньори в икономиката и сигурността от Китай.

Съобщената забрана за iPhone идва в лош момент за Apple, която се подготвя за пускането на най-новия си продукт следващия вторник, 12 септември, когато се очаква да представи най-новия си смартфон, iPhone 15. < /p>

Тийзър на предаването на живо за събитието, наречено "Wonderlust", беше публикуван в YouTube, без да разкрива подробности. Въртят се съобщения, че предстоят големи промени за iPhone, включително преминаване от Lightning конектора на Apple към USB-C щепсел, който конкурентите започват да възприемат, отчасти в отговор на мандата на Европейския съюз.

Все още някои наблюдатели на Apple смятат, че рисковете, породени от ограниченията за iPhone в Китай, са преувеличени. Анализаторът на Wedbush Дан Айвс отбеляза в доклад, че делът на Apple на пазара на смартфони в Китай е нараснал през последните 18 месеца и че следващата седмица пускането на iPhone 15 ще предизвика още по-голямо търсене.

Забрана на устройството за използване от държавни служители ще намалят продажбите на iPhone в Китай само с около 500 000 единици, изчисли той, малка част от 45-те милиона телефона, които Уедбуш очаква да продаде Apple в Китай през следващите 12 месеца.

По-бърз телефон на Huawei

Apple също е изправена пред заплаха от китайския технологичен гигант Huawei, който наскоро пусна най-новия си водещ смартфон, Mate 60 Pro.

Съобщено е, че телефонът има достатъчно мощност и скорост, за да съперничи на iPhone и се продава бързо в Китай. Huawei беше сдържан за устройството, но възможностите му породиха опасения, че Китай е успял да заобиколи ограниченията на САЩ за Huawei, които го спират да придобива високотехнологични компоненти като усъвършенствани процесорни чипове, които ефективно осакатиха бизнеса му със смартфони.

„Пробивът предполага, че Китай е постигнал напредък в преодоляването на някои от ограниченията, наложени от контрола върху износа на САЩ“, казаха анализатори от Capital Economics в доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР