Акции на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) достигнаха исторически връх

...
Акции на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) достигнаха исторически връх
Коментари Харесай

Nvidia изстреля акциите на TSMC до исторически връх

Акции на Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) доближиха исторически връх в четвъртък, откакто Morgan Stanley увеличи прогнозата си за цените на акциите на производителя на чипове Nvidia, базирайки се на продължаващия растеж на търсенето на изкуствен интелект.

TSMC, която е най-големият производител на модерни процесори в света, създава чипове за компании като Nvidia и Apple.

Morgan Stanley увеличи целевата цена на американския колос в региона на чиповете до 750 $ от 603 на 7 февруари и съобщи, че продължава да " вижда доста добра картина в кратковременен проект ".

Акциите на TSMC отвориха на най-високата си стойност от 709 нови тайвански $ в четвъртък сутринта и затвориха на 697 – растеж от 8% по отношение на последното затваряне на 5 февруари. Тайванската фондова борса възобнови търговията си през днешния ден след почивката по случай китайската Нова година.

Nvidia е един от най-големите бенефициенти на взрива на изкуствения разсъдък, който стартира предходната година при нараснал интерес към генеративния AI след стартирането на ChatGPT на OpenAI през ноември 2022 година ChatGPT стана извънредно известен поради способността си да генерира отговори, сходни на човешките, на обикновени подкани на потребителите.

Големите езикови модели като ChatGPT изискват доста графични процесори за образование. Чиповете би трябвало да са задоволително мощни, с цел да обработват бързо терабайти данни и да разпознават модели. Платформата на OpenAI да вземем за пример се образова и извършва на хиляди графични процесори на Nvidia.

" Преходът към B100 е значим фактор в кратковременен проект, който оказва въздействие върху периодите за осъществяване на поръчките за H100 и динамичността на конкуренцията ", пишат анализаторите на Morgan Stanley в отчет от 7 февруари, представен от CNBC.

Според анализаторите графичният процесор B100 на Nvidia се чака да промени разпоредбите за работа с изкуствен интелект, защото е по-мощен даже от процесора H100.

В момента TSMC създава 3-нанометрови чипове и възнамерява да стартира 2-нанометрово всеобщо произвеждане през 2025 година Терминът " нанометър " в чиповете се отнася до размера на обособените транзистори. По-малките размери на нанометрите нормално водят до по-мощни и по-ефективни чипове, защото в една платка могат да се поберат повече транзистори.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР