Акцентът на предложените конституционни промени не е юридически, а преди

Акцентът на предложените конституционни промени не е юридически, а преди ...

Атанас Славов: Предложените промени в Конституцията биха били противоконституционни


Акцентът на предложените конституционни промени не е юридически, а преди всичко политически. Целта им е тотално да бъдат отстранени от участие в бъдещи формати на управление онези политически елити, които започнаха реформите в страната, които поеха политическа отговорност и направиха един труден и сложен процес на приватизация на държавни активи, които тотално са изгубили своята стойност. Тоест, обвиняване на тези, които все пак положиха основите на демокрацията в България.

Това каза в предаването „12+3“ по Хоризонт юристът Атанас Славов – доктор по Конституционно прав в Софийския университет и член на Изпълнителния съвет на движение „Да, България“.

Но, все пак освен политическите аспекти, казусът има много важни юридически аспекти. Така, както са обявени готвените промени, без да сме видели конкретни текстове обаче, само намерения, те със сигурност биха били противоконституционни, на първо място. И, на второ, биха противоречали на ключови международно-правни актове, които защитават правата на човека.Конституционният съд, в свое решение от 2006-та година, обявява закон за изменение на Конституцията за противоконституционен, тъй като противоречи на основни принципи на разделението на властите. В случая, този законопроект, ако бъде предложен изобщо, би противоречал на принципа на правовата държава, на първо място, би противоречал на принципа на неприкосновеност на частната собственост и защитата на частната собственост и, на трето място, би противоречал на принципа, че деецът се съди по закона, който е бил в сила към момента на извършване на деянието. Със задна дата би се утежнила наказателно-правното състояние на извършителя - нещо, което е забранено и от Европейската конвенция за правата на човека, и от Българската Конституция.
Отпадането на давността трябва да се случи в Наказателния кодекс, тъй като в Конституцията няма как да се изброят онези наказателни състави, по които именно трябва да отпадне тя.  Не е изтекла давността по приватизационните  сделки за Булгартабак, БТК, Дипломатическия клуб изтъкна Славов и допълни

За мен този дебат е, първо, отклоняване на вниманието от други важни процеси. Докато си говорим за отпадане на давността, правителството се готви да строи АЕЦ "Белене" - един тотално корумпиран проект, който ни поставя и в зависимост от Русия. На следващо място, правителството се готви да строи тъй наречения газов хъб "Балкан", който не е нищо друго, освен брандирана версия на "Южен поток", тъй като основната тръба, която ще влиза там, ще е с руски газ. На следващо място, правителството се готви да въведе ново антикорупционно законодателство, което да създаде една супер-агенция за разследване на корупцията, за борба с корупцията, но такава агенция, такава комисия, която на практика ще има правомощия, които излизат извън стандартите на демократичния процес.
Разследване на сделка от преди 20 години крие риск да се превърне в „юридически и съдебен фарс“, тъй като има голяма вероятност част от свидетелите отдавна да не са в България, а от извършителите – да не са живи, предупреди Славов.
Определено има някаква омерта на корупционните престъпления на прехода, но тя няма да бъде разрушена, когато селективно се извадят някакви дела, изтупат се от прахта и някакви хода бъдат обвинени, без възможност реално да бъдат събрани вече доказателства, защото трябва да е ясно - давността не е просто гаранция за злоупотреба срещу извършителя на някакво деяние. Давността брани и правосъдието. Давността изисква все пак да бъдат събрани доказателства в разумни срокове след извършване на деянието, а не когато са заличени всички следи да имаме някакъв произвол от разследващите органи.

Източник: bnr.bg