Акцент върху българското производство, достъп на по-малките производители до пазара,

...
Акцент върху българското производство, достъп на по-малките производители до пазара,
Коментари Харесай

Преговорите за земеделието: Вместо завладян сектор, фокус върху малкия производител

Акцент върху българското произвеждане, достъп на по-малките производители до пазара, повишение на добавената стойност в бранша на земеделието, непоколебим надзор върху вноса на храни и материали за селскостопанското произвеждане, промени в поземлените връзки, горите, напояването. Такива цели бяха обрисувани от представители на " Продължаваме смяна ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " във втория кръг от договаряния за сформиране на държавно управление, този път на тематика земеделие.

Макар по много от точките концепциите на партиите да се приближават, постоянно акцентирайки върху повишението на контрола, от диалога си проличаха и разлики. Например, би трябвало ли да има и какви тавани на получаваните дотации в бранша, с цел да се спре с концентрацията на запаси в зърнопроизводителите.

Преговорите продължиха повече от четири часа, като в хода им се чуха стряскащи констатации за днешната картина в земеделието: от това, че агроминистерството е " капсулирано " и даже финансовият министър няма достъп до раздаваните милиарди евросубсидии, до това, че България евентуално е най-големият ползвател на неразрешени в Европейски Съюз препарати за растителна отбрана или пък, че в страната се води " война " за земеделската земя на всички равнища, а горите се ръководят под стопански и политически напън. Много пъти се говореше за корупция в бранша, като даже съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков разгласи, че агроминистерството би трябвало да е главен фокус на антикорупционната организация и че би трябвало да бъдат изгонени " политическите вложители " в бранша.
Фокус: българското произвеждане
Ключовата тематика, по която имаше единодушие сред четирите партии, е фокусът върху българското произвеждане и поддръжката за дребните и междинни производители, изключително в чувствителни браншове като отглеждане на животни, произвеждане на плодове и зеленчуци и пчеларство. Тук бяха показани разнообразни хрумвания, в това число и по-лесен достъп до пазара на по-малките фермери. " Продължаваме промяната " имат концепция да бъдат основани шест събирателни пазара на територията на България, на които да отиват камионите, осъществяващи импорт на храни и земеделска продукция, както и българските аграрни производители. Съпредседателят на партията Кирил Петков изясни, че по този метод огромните търговски вериги могат да отиват на място и да купуват както вносни, по този начин и български артикули.
Реклама
Друга концепция за достъп до пазара на българските производители, само че в търговията на дребно, бе дадена от Пламен Абровски от " ИТН ". Той предложи да бъде основана верига от общински магазини, в която разнообразни производители да могат да оферират продукцията си, като разгласи, че към този момент работи по сходна концепция в област Монтана.

" Демократична България " предложи в допълнение финансиране за локалните производители, като Албена Симеонова от партията уточни големия дисбаланс в разпределението на земеделските дотации: 80% от средствата отиват при 2% от фермерите. От обединението показаха и стратегия за поощряване на локалните храни, измежду задачите на които би трябвало да бъдат увеличение на производството, направа на регулации за произвеждане на храни от дребни производители, повишение на каузи на био и локалните храни в публичните поръчки и други От партията подчертаваха и от потребността за връзка сред производството на храни и вино и туризма.

От Българска социалистическа партия се оповестиха за къси вериги за доставки на храни и акцент върху артикули със предпазени наименования. От партията оповестиха, че към този момент работят за одобряване на наименованието " планински артикул ", което бе показано от Европейски Съюз преди четири години по линия на политиката за качество на храните. Българска социалистическа партия предложи да бъде основан и гаранционен фонд за фермерите.
Разминавания в концепциите за тавани
От изявленията на другите партии си пролича и че няма единодушие дали би трябвало да бъдат налагани тавани на земеделските дотации и вероятно в какви размери да бъдат те. Кирил Петков от " Продължаваме промяната " разгласи, че за ферми над 15 хиляди декара не са нужни дотации, защото те са конкурентни, както и че тези пари могат да бъдат пренасочени към други браншове. За корав таван се разгласи и " Демократична България " като предлагането на партията е той да е до 100 хиляди евро. Същевременно обаче Пламен Абровски от " ИТН " разгласи, че огромна част от получаваните дотации влизат в икономическия живот в страната през арендите и съгласно негови данни би имало по-добър резултат, в случай че се наложи прогресивно понижаване на дотациите, а не таван.
Реклама
И сега в България има натрапен таван на базовото заплащане на повърхност над 300 хиляди евро (грубо за всяко стопанство, обработващо над 31-32 хиляди дка земя), само че той се заобикаля. Според отчет на европарламента България е на по централизация на земи в огромни стопанства, а съгласно отчет на Европейска комисия - и в топ 3 на систематизиране на дотациите към огромни получатели. Но инспекция на " Капитал ", че годишно едвам сред 7 и 10 земеделци са обхванати от таваните на заплащанията.

Възможните пояснения са две: или огромните стопанства са раздробили обработваната земя всред разнообразни сдружения и няма съответен надзор за съгласуваност на получателите на пари, или слизат под праговете за тавани посредством опцията да приспадат разноски за труд.

По време на договарянията нито една партия не предложи механизъм за повишение на контрола при възможните тавани, макар че най-вероятно държавите-членки ще би трябвало да ги дефинират сами, в случай че се съди по течащите диспути за бъдещата Обща селскостопанска политика на равнище Европейски Съюз.

На фона на изтичащия по-късно повече от месец период за предаване на така наречен стратегически проект на България в Брюксел, който би трябвало да предложи модел за разпределението на европарите в селското стопанство, не се чуха и доста съответни хрумвания от партиите по него и по съществени благоприятни условия: да вземем за пример, дали страната би трябвало да се възползва от прекачване на пари всред директните заплащания и програмата за развиване на селските региони или какви финансови и други принадлежности за ръководство на риска в земеделието могат да бъдат заложени в българската тактика. Макар част от участниците да подчертаваха на потребността от развиване на поливно земеделие, не бяха разисквани и съответни хрумвания за потребление на еврофинансиране за това като се изключи концепцията той да залегне в проекта за възобновяване, по което няма единодушие.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Здравеопазване 2 Политика 3 Транспорт 1 Транспорт 2 Политика 3 Здравеопазване 1 Здравеопазване 2 Политика 3 Икономика Реклама Инвентаризация в горския бранш и поземлена промяна
Част от дебата бе обособен на ръководството на горите, като партиите реализираха релативно единодушие, че в бранша е нужна инвентаризация и промяна. А концепциите бяха в разнообразни направления. Александър Дунчев, който ръководеше организацията по горите в служебния кабинет, а в този момент е част от екипа на " Продължаваме промяната " заяви, че " огромна част от назначенията в горите се вършат по политическа линия ", като откъм гърба постоянно е стърчала " ръката на Движение за права и свободи " и в по-малка степен на ГЕРБ. Той предложи организацията по горите да бъде независим орган отвън структурите на земеделското министерство, като бъде под надзора на вицепремиер, отговарящ за климатичните политики. Българска социалистическа партия предложи да се работи за заселяване и възбрана за експорт на дървесина при нужда, както и да бъдат направени промени в закона за лова. Тома Белев от " Демократична България " разгласи, че горите се ръководят под стопански и политически напън. Идеите на партията включват проект за поетапно изваждане на търговията на дървесина от държавните гори, конкурсно начало за ръководителите в горската администрация, основаване на обществени цифрови карти на горите и други В последна сметка част от концепциите за горския бранш останаха за спомагателни разисквания.

По време на диалозите се чуха и други хрумвания: за промени в поземленото законодателство, възможен закон за комасацията на земи и за браншовите сдружения, основаване на електронен указател на земите, понижаване на Данък добавена стойност за храни от така наречен дребна потребителска кошница, измежду които са самун, мляко и други и така нататък, множеството от които следва в допълнение да се обсъдят.

Партиите се сплотиха и от потребността за цифровизация и нововъведения в бранша, промотирането на продуктите от пчеларството, вложенията в профилирано обучение.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Деница Ватева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР