Актрисата Меглена Караламбова навърши 75 години. Наричат я – и

...
Актрисата Меглена Караламбова навърши 75 години. Наричат я – и
Коментари Харесай

Меглена Караламбова – Грандамата на „Армията“

Актрисата Меглена Караламбова навърши 75 години. Наричат я – и то справедливо – една от грандамите на Театъра на армията – съвсем 50 години играе на неговата сцена. Крехка жена с необикновено наличие на сцената, което няколко генерации фенове приветстват.

За сътрудниците и приятелите си тя е просто Мегата. Мегата пък е тяхната фаворитка. Цял живот остава вярна на думите на татко си: „ Театърът е храм! ”. Баща й е огромният български театрал, режисьор, артист и преводач, Стефан Караламбов. В кариерата си Меглена е изиграла десетки функции, множеството от тях извънредно мощни и остродраматични. На сцената и в киното е партнирала с най-известните артисти. Почти 50 години тя е от емблемите на един от най-обичаните български театри – на армията, а публиката я е дарила с нестихващи овации. Талант, разум, темперамент и хубост са рядко срещани дружно, само че при Меглена те си подават ръка. Господ наподобява е бил великодушен – дал й ги е с цялостни шепи.

Гласът й е запаметяващ се – наподобява на мелодия. Очите й са сини. Много сини. Фигурата й е съвсем момичешка, а усмивката мека и топла. Тя е от това потомство артисти, което продължава да цялостни театралните зали и да провокира носталгия към положителното остаряло време, не толкоз от дълго време, само че родило забележителни имена на българската сцена. В дома й с изключение на пианото „ Зайлер ”, незабавно се виждат два огромни портрета.„ На моите учители са – Методи Андонов и Леон Даниел ”, изяснява тя и усмивка озарява лицето й.

Освен татко й, майка й Вера също е актриса. И в това театрално семейство бъдещето на Мегата наподобява предначертано. Само дето дребното и чинно момиче обожава музиката и по през целия ден си дирижира. Оттук е и фантазията й да стане диригент. Девет години свири на пиано. И в този момент Мегата постоянно сяда пред „ Зайлер-а ” и се отдава на музиката. Макар и израсла зад кулисите на Бургаския спектакъл, където татко й няколко години е шеф, а след това в Младежкия в столицата, красивото момиче мечтае за музикална кариера. Мечтата обаче се изпарява, когато стартира да учи в Английската гимназия. Точно там англичанката Кристин Бартлет, която управлява драмсъстава, й споделя: „ Ти ще станеш актриса! ”

И познава. Макар че е призната да следва британска лингвистика, Мегата скрито от татко си, само че подкрепяна от майка си, кандидатства във ВИТИЗ и е призната. Точно там е огромният й късмет – попада в класа на проф. Стефан Сърчаджиев, където са още Стефан Данаилов, Стефан Мавродиев, Милен Пенев, Илия Добрев, Елена Райнова, Продан Нончев… След неочакваната гибел на професора техен преподавател става Методи Андонов, който всички боготворят. „ Отвори ни очите за света! ”, постоянно са повтаряли те през годините. Затова всички те се назовават безконечните методианци. В групичката им са и още няколко души от другия клас на проф. Боян Дановски – Катето Паскалева, Руси Чанев, Марин Янев и Северина Тенева. Някои от тях към този момент ги няма, само че и до момента те се събират дружно на купони и са същински другари.

Театралният дебют на Меглена е във Варненския спектакъл в ролята на Елисън от „ Обърни се с яд обратно ” от Дж. Озбърн. От 1969 година е актриса в Театър „ Българска войска ”, където изиграва десетки функции в български и непознати модерни и типичен пиеси. Там казусът незабавно я хвърля в устата на лъва. Съвсем изненадващо се оказва, че би трябвало да замести бременната Невена Симеонова – брачната половинка на Наум Шопов, в спектакъла „ Трамвай Желание ”. И по този начин бойното й кръщение на сцената на „ Армията ” е с гениалните Наум Шопов и Петър Слабаков. И по този начин в продължение на 49 години.

Гостувала е на сцената на Народния спектакъл „ Иван Вазов ”, Пловдивския и в Театър 199. Има доста участия в киното, малкия екран и радиото. Сред филмите й са „ Осмият ”, „ Онова нещо ”, „ Бяла магия ”, френският „ Изток – Запад ” на Режи Варние с присъединяване на Катрин Деньов, номиниран за „ Оскар ”.

Изиграла е десетки театрални функции, измежду които: Офелия и Гертруда от „ Хамлет ” на Шекспир, Милкана от „ Майстори ” на Рачо Стоянов, Джудит от „ Ученика на Дявола ” от Шоу, Оливия от „ Дванайста нощ ” на Шекспир, Ева от „ Г-н Пунтила и неговият прислужник Мати ” от Брехт, Таничка от „ Чудо ” на Иван Радоев, „ А ” от „ Три високи дами ” на Едуард Олби, за която през 1996 година получава премията на Съюза на артистите за най-хубава женска роля. През 2013 година министърът на културата тогава доктор Петър Стоянович й връчи най-високото отличие на министерството – влиятелната премия „ Златен век ” – звезда, както и почетна грамота за огромния й принос в развиването на българската просвета. А през 2017 година получи и премията „ Аскеер ”.

Най-голямото благополучие за Меглена през днешния ден са щерка й Невена, която е художник сценограф, и внучката й – 12-годишната Маргарита, която е огромната й горделивост.

Среща се с Висоцки, Катрин Деньов и Ед Харис

Няколко срещи със популярни нейни сътрудници също белязват живота й. По време на турнето на спектакъл „ Таганка ” у нас се среща с великия Владимир Висоцки. Сприятелява се и с огромния Ед Харис, до момента в който снимат „ Обратният път ”. Той даже отива да я гледа в театъра и е във екстаз от „ Гара Виктория ”. С грандамата на френското кино Катрин Деньов пък се среща на фотосите на номинирания за Оскар „ Изток-запад ”. Заедно снимат в някогашния Партиен дом. Макар да я пазят строго, Меглена отива при нея и на британски й се показва. Звездата първоначално наподобява малко надута, само че по-късно демонстрира топлотата си в диалога с Меглена.

За нея


55 години сме другари


С Мегата ни свързва другарство, което има съвсем 55-годишна отминалост. И съм същински благополучен от това. Благодаря на Меглена, че съумя да го запази. Освен огромна актриса и другарка, тя е индивидът, който умее да прости. А аз получих доста прошки от нея, постоянно ми е пособия, когато егото ми пречеше… Обичам я Мегата! Тя е известна и със своя вкус – освен креативен, само че и към храната.

Актьорът Марин Янев


Мой военен приятел


Тя е от нашата група – на методианците. Компанията ни беше доста хубава. Методи Андонов ни учеше, че изкуството стартира оттова, където стартира мисленето. Отначало беше плаха, само че реализира небеса в театъра. Забавните ни моменти с нея са доста, постоянно учехме като студенти у тях по предмети като „ диамат ”, „ история на Българска комунистическа партия ”… Последно играехме с нея пиесата „ Квартет ”. Мегата е мой военен другар…

Актьорът Стефан Мавродиев

Страхотен преводач е


Меглена ме е подкрепяла през целия живот. Когато съм имала потребност, постоянно ми е давала всичко от себе си. Харесвам отношението й към приятелите си. Толкова сърдечен и непосредствен човек, с чието другарство не преставам да се гордея. Но с изключение на прелестна актриса, тя е и страховит преводач от британски. Последната пиеса „ 4000 благи ”, в която играе, е неин превод и на Искра Ангелова. Меги и прелестна майка на Невена и прелестна баба на Марги.

Д-р Ирена Савова, педиатър-неонатолог


Неконфликтна и благородна


Меглена е извънредно добър и сърдечен човек. Само качествени и огромни артисти като нея могат да изкарат съвсем 50 години на сцената. Тя в действителност е една от грандамите на Армията. Неконфликтна и благородна, което е необичайност за специалността. Голямата Невена Коканова ми сподели един път за нея: „ Меглена е доста интелигентна, възпитана и отдадена на специалността ”.

Ресторантьорът Никола Антикаджиев
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР