Актрисата и драматург Здрава Каменова получи официално германската литературна награда

...
Актрисата и драматург Здрава Каменова получи официално германската литературна награда
Коментари Харесай

Дом за овце и сънища на Здрава Каменова участва в Балканския театрален фестивал в Благоевград

Актрисата и драматург Здрава Каменова получи публично немската литературна премия за спектакъл " Брюке Берлин " преди дни в Дойчес спектакъл. Отличието се връчва за модерна художествена литература от Централна и Източна Европа, както и за превода на съответното произведение на немски език. Здрава Каменова бе отличена за текста на пиесата " Дом за овце и сънища ". Тя завоюва наградата през 2020 година, само че пандемията попречва връчването му. За изключителния превод на пиесата бе отличен и преводачът Александер Зицман. Същата година премията " Брюке Берлин " завоюваха съветската писателка Мария Степанова и преводачката Олга Радецка. Тази година наградата бе връчен на чешката писателка Радка Денемаркова и преводачката Ева Профоусова.
" Брюке Берлин " се присъжда на всеки две години и е под патронажа на носителката на Нобелова премия за литература Херта Мюлер.
Пиесата " Дом за овце и сънища " може да бъде гледана на 27 октомври в държавна такса " Никола Вапцаров " в Благоевград в границите на Балканския сценичен фестивал. Режисьорка на пиесата е Гергана Димитрова, музиката, която се извършва онлайн, е на Павел Терзийски, видео онлайн и костюми - Никола Налбантов. В София пиесата ще се играе на 23 ноември в Сити марк център.
Организацията " 36 маймуни " стартира своето турне из страната. Здрава Каменова и Александър Митрев може да бъдат гледани в " Машините са кучки " в Търговище, Русе и Бургас (20 октомври в държавна такса - Търговище; 21 октомври в държавна такса " Сава Огнянов " - Русе, 23 октомври на фестивала " Ерата на водолея ", Културен дом НХК в Бургас). Освен че играе в пиесата, Здрава Каменова е и нейна съавторка дружно с Гергана Димитрова. Текстът е основан по концепция на Иво Стаменов-ОттО.
В края на октомври следва още едно интернационално присъединяване, което включва още веднъж текст на Гергана Димитрова и Здрава Каменова. На 28-29 октомври пиесата " Танго в космоса " ще бъде показана на фински език на Фестивала за драматургия " R.E.A.D. " в Хелзинки, научи ДУМА от Демна Димитрова.

 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР